Vesti

Učešće stalne delegacije Državne Zajednice Srbije i Crne Gore na 10. plenarnom zasedanju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope

Nakon što je Državna zajednica Srbije i Crne Gore primljena u Savet Evrope, pre nešto više od mesec dana, po prvi put delegacija naše zemlje odlazi u Strazbur u svojstvu punopravnog člana Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Evrope.

Savet Evrope osnovao je ovo telo radi sprovođenja efikasnije lokalne i regionalne samouprave, rešavanja brojnih problema i razmene iskustava iz ove oblasti između zemalja članica.

Deseto, po redu, plenarno zasedanje Kongresa, održaće se u periodu od 20-22. maja i njoj će prisustvovati sedam članova naše delegacije i to četiri predstavnika lokalnih i tri regionalnih vlasti.

Članovi delegacija se, inače, biraju po utvrđenoj proceduri, prethodno odobrenoj od strane Saveta Evrope, uz konsultacije sa predstavnicima vlasti Srbije, Crne Gore i Autonomne pokrajine Vojvodine, kao i sa zajednicama lokalnih vlasti u republikama -Stalne konferencije gradova i opština i Zajednice opština Crne Gore.

Delegacija je birana tako da u njoj budu na ravnopravnoj osnovi zastupljeni predstavnici velikih i malih opština, različitih partija, kao i nacionalnih manjina i polova.

Članovi naše delegacije koji su otputovali u Strazbur na zasedanje su:

- Đorđe Staničić, član Izvršnog odbora SG Beograda i generalni sekretar SKGO, vođa
delegacije (Komora lokalnih vlasti)
- Goran Ćirić, gradonačelnik Niša i poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije (Komora regiona)
- Borislav Novaković, gradonačelnik Novog Sada i poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije (Komora regiona)
- Vasvija Gusinac, gradonačelnik Novog Pazara i izabrani predstavnik Srbije u Parlamentu Državne Zajednice Srbije i Crne Gore (Komora lokalnih vlasti)
- Borislava Kruška, gradonačelnik Pančeva i izabrani predstavnik Srbije u Parlamentu Državne Zajednice Srbije i Crne Gore (Komora lokalnih vlasti)
- Tarzan Milošević, predsednik Opštine Bijelo Polje i izabrani predstavnik Crne Gore u Parlamentu Državne Zajednice Srbije i Crne Gore (Komora regiona)
- Zoran Radović, predsednik Opštine Tivat (Komora lokalnih vlasti).

U Strazbur su još otputovale i Zorica Vukelić, sekretar delegacije i Vera Miljanić, predsednik opštine Nikšić (zamena u Komori lokalnih vlasti).

Tokom trodnevnog rada Kongresa razmatraće se stanje lokalne i regionalne demokratije u jednom broju zemalja članica Saveta Evrope, pitanje decentralizacije i regionalizacije u Evropi, javne etike na lokalnom nivou, kao i problematika vlasništva opština.

S obzirom na to da je u pitanju deseto, jubilarno zasedanje Kongresa, na njemu će govoriti i visoki evropski zvaničnici, generalni sekretar Saveta Evrope Valter Švimer, kao i predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Peter Šider.

Za našu zemlju, boravak u Strazburu je važan ne samo zbog činjenice da delegacija Državne Zajednice Srbije i Crne Gore po prvi put učestvuje u radu nekog tela Saveta Evrope kao punopravni član pa će, na izvestan način, biti u centru pažnje skupa, već pre svega iz razloga što konačno imamo pravo glasa u telu u kome se formiraju politički stavovi od značaja za funkcionisanje vlasti na lokalnom i regionalnom nivou i u kome se artikulišu njihovi interesi i potrebe.

Isto tako, Đorđe Staničić će 19. maja, kao potpredsednik, učestvovati na sastanku Ad Hoc radne grupe lokalnih i regionalnih izabranih predstavnika Jugoistocne Evrope.