Vesti

PETA SEDNICA ODBORA ZA MEĐUNARODNU SARADNJU

Odbor za međunarodnu saradnju SKGO održao je u Beogradu, 16. maja 2003. godine, Petu, proširenu sednicu, sa članovima delegacije Srbije i Crne Gore u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, na kojoj je zajedno sa članovima Odbora, pripremljen i definisan koncept i pravci nastupa delegacije na Desetom plenarnom zasedanju Kongresa u Strazburu, koji se održavao od 20. do 22. maja 2003. godine.

U radu sednice učestvovala je i ambasador dr. Slađana Prica, direktor Direkcije za OEBS i SE u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i Crne Gore, i svojim izlaganjem iscrpno informisala prisutne o ulozi i značaju prisustva delegacije Srbije i Crne Gore u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, posebno sada, od kada smo postali punopravni član Saveta Evrope (03.04.2003.)

Naša zemlja se u ove dve godine ponašala kao da je članica i u regionalnoj politici i u politici sa susedima. Pristupali smo konvencijama Saveta Evrope i u momentu kad smo postali članica imali smo dvadeset konvencija, ali čeka nas duga lista obaveza koje smo prihvatili. Te obaveze su bile formulisane na Komitetu ministara i u našem Ministarstvu inostranih poslova. Obaveza nam je puna saradnja sa Haškim tribunalom. Te obaveze su striktne i vremenski ograničene i tiču se lokalne samouprave i decentralizacije. Početkom juna imamo obavezu da napišemo prvi izveštaj nakon tri meseca od kada smo primljeni u Savet Evrope i on će biti prezentiran Savetu ministara. Izveštaj će pripremiti Misija SE, a oni imaju manje kontakata sa predstavnicima lokalnih samouprava. Sastanak će se održati u junu 2003. godine u Beogradu i poželjno je da se predstavnici lokalne samouprave aktivno uključe u rad i pripremu tog izveštaja.

Pitanje učešća predstavnika sa Kosova i Metohije na Desetom plenarnom zasedanju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Evrope, dobilo je politički značaj i težinu nakon našeg prijema u Savet Evrope. Zajednički stav Odbora i predstavnice Ministarstva spoljnih poslova je da predstavnici lokalnih vlasti Kosova i Metohije mogu da budu predstavljeni na Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, samo u okviru delegacije Srbije i Crne Gore, u skladu sa Rezolucijom 12.44.

Na sednici je usvojen predlog da se Predsedništvo obrati nadležnim organima Srbije i Crne Gore, sa zahtevom da kao punopravni član Saveta Evrope, preduzme potrebne aktivnosti za pristupanje, odnosno potpisivanje i ratifikaciju dokumenata Saveta Evrope od značaja za lokalne vlasti:

1. EVROPSKE POVELJE O LOKALNOJ SAMOUPRAVI
2. OKVIRNE KONVENCIJE O PREKOGRANIČNOJ SARADNJI (SA DVA DODATNA PROTOKOLA)
3. EVROPSKE POVELJE O REGIONALNIM I MANJINSKIM JEZICIMA