Vesti

OBELEŽEN DAN PLANETE ZEMLJE

Dan planete zemlje obeležen je u Stalnoj konferenciji sednicom Odbora za zaštitu životne sredine. Ova sednica, deveta po redu, imala je pomalo neuobičajen, svečani karakter. Upravo toga dana promovisana je brošura "KAKO INICIRATI LOKALNU AGENDU 21 U MOJOJ OPŠTINI"-osnovni vodič za nosioce odlučivanja.

Sednici su, pored članova Odbora, prisustvovali predstavnici Ministarstva za zaštitu prirodnih bogatstava i životne sredine, EAR, SLGRP, GTZ i Sekretarijata za zaštitu životne sredine gradA Beograda.

O brošuri, kao prvom koraku koji je napravljen u cilju donošenja što većeg broja lokalnih agendi u našim lokalnim zajednicama, govorio je priređivač ovog vodiča, dr. Slobodan Milutinović, član Odbora iz Niša.

Brošura je podeljena u četri dela, od kojih je prvi deo urađen u formi intervjua sa predsednikom opštine, koji je za ovu priliku samo zamišljen kao gospodin Petrović i koji ima osobine i interesovanja većine naših predsednika lokalnih valasti. Priređivači se iskreno nadaju da su pitanja postavljena u ovom razgovoru zaista ona koja su dilema većine i da su ponuđeni odgovori dovoljno dobri.

Drugi deo brošure su odabrani primeri dobre prakse koji ilustruju procese loalnih akcija u nekoliko gradova i u nekoliko različitih oblasti i aktivnosti u lokalnim sredinama.

U trećem delu su objavljeni prevodi nekolicine važnih dokumenata koji se odnose na aktivnosti u oblasti održivog razvoja i uopšte zaštite životne sredine, a koje su usvojili predstsvnici lokalnih vlasti ili njihovoh asocijacija na važnim samitima održanim tim povodom (Olborška povelja, Povelja planete zemlje, Zaključci iz Lisabona, Stokholmska izjava, Poziv iz Hanovera, Poziv iz Johanesburga).

U četvrtom delu pod nazivom "Ko može pomoći" date su adrese važnijih organizacija i instucija koje su u oblasti referentne i od kojih je realno očekivati najveći stepen razumevanja i saradnje za sva pitanja iz ove oblasti. Pored toga data je i lista korisnih web sajt adresa za sve one kojima je potrebno više informacija.

Svim gradovima i opštinama biće dostavljen određeni broj primeraka ove brošure, sa propratnom listom pitanja, kako bi Odbor dobio povratne informacije o potrebi da se nastave aktivnosti vezane za implementaciju Lokalne Agende 21 u našim opštinama.

Drugi deo sednice održan je u parku Slavija, gde su članovi Odbora zasadili 5 breza i 5 tuja obeležavajući na taj način DAN PLANETE ZEMLJE.