Vesti

Zdravlje nacije i zdravstvena zaštita građana


Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, potpisali su Sporazum o saradnji 8. septembra 2009. godine. Sporazum su potpisali ministar Tomica Milosavljević i Nenad Milenković, predsednik opštine Novi Beograd i predsednik SKGO.


Po rečima ministra Milosavljevića, Sporazum o saradnji nije samo deklarativno potpisan, već predstavlja ozbiljno preuzimanje odgovornosti lokalne samouprave, Stalne konferencije gradova i opština i Ministarstva. Sporazum takođe podrazumeva da lokalne samouprave budu aktivni partneri i da zdravlje svojih građana dožive kao sopstvenu obavezu jer je jedno od strateških opredeljenje društva decentralizacija zdravstvenog sistema. „Prisutne su kritike kako u ovom trenutku neki gradovi i opštine nisu u mogućnosti da preuzmu obaveze koje proizilaze iz procesa decentralizacije, međutim njihova je dužnost da izgrade kapacitete, čak i u ovom teškom ekonomskom trenutku i da preuzmu obaveze predviđene Zakonom. Zbog toga je neophodna efikasna saradnja sa Stalnom konferencijom gradova i opština“, istakao je ministar Milosavljević.


Odgovarajući na pitanja predstavnika lokalnih samouprava, ministar je predložio osnivanje Saveta za unapređenje zdravlja na lokalnom nivou sa fokusom na teme koje su od interesa za lokalnu zajednicu, kao i mogućnost imenovanja opštinskog Zaštitnika prava građana, specijalizovanog za zdravstveno osiguranje u cilju pravovremenog obaveštavanja građana o pravima koji proizilaze iz zdravstvene zaštite i efikasne primene propisa.


„Sporazum predstavlja novi korak u saradnji između lokalne samouprave i Ministarstva zdravlja. Obaveze koje lokalne samouprave imaju na polju zdravstvene zaštite podrazumevaju neophodnost saradnje u najširem smislu. Redovnom komunikacijom u budućnosti, podići ćemo nivo saradnje na onaj nivo koji već imamo sa drugim ministarstvima“, istakao je Nenad Milenković, predsednik SKGO.


Polazeći od ideje da lokalna zajednica treba da ispunjava uslove „dobrog mesta za život“, ona treba da bude mesto gde će njeni stanovnici imati osnovne uslove za bezbedan, kvalitetan i zdrav život svakog pojedinca i celokupne zajednice, a da pri tome ne dovedu u pitanje opstanak budućih generacija. Sistematičan i kontinuiran pristup brizi o kvalitetu života lokalne zajednice je u funkciji održivog razvoja. Da bi to ostvarila, lokalna samouprava treba da ispunjava kriterijume „dobre vladavine“, da usmerava svoje aktivnosti u pravcu rešavanja stvarnih i prioritetnih potreba lokalne zajednice kako bi se obezbedili uslovi za dostojanstven i zdrav život sadašnje i budućih generacija.