Vesti

Nacionalna konferencija o decentralizaciji

U organizaciji Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije i Nacionalne koalicije za decentralizaciju, a u partnerstvu sa Misijom OEBS u Srbiji, Savetom Evrope i Balkanskim fondom za lokalne inicijative, odrzana je Nacionalna konferencija o decentralizaciji 29. i 30.03.2010. u Beogradu.
Nacionalnu konferenciju je otvorio Boris Tadić, predsednik Republike Srbije, a prisutnima su se obratili i visoki strani i domaći zvaničnici: Vensan Dežer, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Dimitrios Kipreos, šef Misije OEBS u Srbiji, Konstantin Jerokostopulos, ambasador i specijalni predstavnik generalnog sekretara Saveta Evrope u Srbiji, Nenad Čanak, predsedavajući Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije, Mlađan Dinkić, potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja, Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Saša Paunović, predsednik Stalne konferencije gradova i opstina, predstavnici lokalne samouprave, civilnog društva i akademske zajednice. 

Imajući u vidu da je Vlada Republike Srbije poverila Nacionalnom savetu za decentralizaciju Republike Srbije i ekspertskoj grupi Saveta pripremu Strategije decentralizacije Srbije, Konferencija je organizovana sa ciljem pokretanja što šireg dijaloga, uz uključivanje svih relevantnih aktera, radi razmene informacija, znanja i iskustava u procesu pripreme Strategije.
Tema Konferencije se odnosila na predstojeće korake u procesu decentralizacije Srbije o cemu su govorili domaći i strani eksperti, učesnici i gosti Konferencije.

Drugi dan Konferencije organizovan je u tri tematska panela: 
1.    Model decentralizacije
2.    Proces decentralizacije 
3.    Finansijska samostalnost: fiskalna i imovinska decentralizacija

Svaki tematski panel otvorili su referentni eksperti iz zemlje i inostranstva. Predstavnici gradova i opština i stručne službe SKGO su učestvovali na svim panelima i doprineli njihovom radu. Očekuje se da zaključci svih panela budu uključeni u sadržinu Nacrta Strategije. 
SKGO će nastaviti da doprinosi naporima države da unapredi proces decentralizacije, između ostalog i svojim članstvom u Nacionalnom savetu za decentralizaciju, kao i kroz saradnju sa Kancelarijom Saveta u okviru Programa "Jacanje lokalne samouprave u Srbiji, 2. faza"  (sprovodi Savet Evrope uz podrsku EU)."