Vesti

Bolji položaj lokalne samouprave

Prvi regionalni skup u okviru kampanje „SKGO naša adresa“ održan je u Vranju, 11. maja 2010. godine. Na sastanku su bili prisutni gradonačelnici i predsednici opština iz Leskovca, Lebana, Vladičinog Hana, Vlasotinca, Surdulice, Bujanovca, Medveđe i Vranja. Na skupu su razmatrana pitanja koja se tiču unapređenja položaja lokalne samouprave i opšteg poboljšanja života građana Srbije, a posebno je razgovarano o unapređenju formalnog položaja Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), kao saveza gradova i opština Srbije, u izradi republičkih propisa koji se tiču lokalne samouprave, teške situacije u kojoj se ona nalazi, pitanja lokalnog finansijskog sistema u celini, i potrebe vraćanja transfera jedinicama lokalne samouprave na nivo definisan Zakonom o finansiranju lokalne samouprave.

Gradonačelnici i predsednici opština ovom prilikom posebno su istakli važnost čvršćeg učešća SKGO u svim fazama izrade zakona, kako bi se zakoni koji se delimično ili u celosti odnose na pitanja lokalne samouprave, lakše sprovodili u praksi.

Saša Paunović, predsednik SKGO i predsednik opštine Paraćin, naglasio je neophodnost vraćanja transfera gradovima i opštinama i važnost održivog finansiranja opština i gradova. Pored ovoga, bitno je dati veću ulogu i značaj Komisiji za finansiranje lokalne samouprave. Potrebno je, kako je istakao Paunović, formalizovati odnose sa Skupštinom i Vladom RS, kroz poslovnike ovih institucija, kako bi SKGO u ime svih gradova i opština, učestvovala u procesu donošenja zakona, pripremi zakonskih rešenja i davala mišljenje na zakonske predloge kada se oni nađu u Skupštini. „Rešenost države da sprovede decentralizaciju ogledaće se pre svega u brzini vraćanja transfera“ izjavio je Paunović. „Ukoliko postoji volja, moguće je u republičkom budžetu naći rešenje za vraćanje barem jedne milijarde dinara za 63 najsiromašnije opštine u Srbiji“, zaključio je predsednik SKGO.
 
“Razlog zbog kojeg su se gradonačelnici i predsednici opština danas okupili jeste činjenica da je SKGO prepoznata kao partner preko kojeg možemo ostvariti programske ciljeve naših sredina kako bismo unapredili život građana“, izjavio je gradonačelnik Vranja, Miroljub Stojčić.

Sledeći sastanak u okviru kampanje „SKGO naša adresa“, biće održan u Arilju, 18. maja 2010. godine i okupiće predstavnike Užica, Arilja, Nove Varoši, Požege, Kosjerića, Bajine Bašte, Čajetine, Tutina, Novog Pazara, Sjenice, Lučana, Priboja, Prijepolja i Ivanjice.