Vesti

Saradnja ambasade SAD i lokalnih vlasti Srbije

Ambasadorka SAD, Meri Vorlik, u razgovoru sa gradonačelnicima i predsednicima opština Srbije

Na inicijativu Ambasade SAD u Beogradu i USAID programa, u sredu, 16. juna 2010. godine, u prostorijama SKGO, održan je sastanak sa ambasadorkom SAD, Meri Vorlik, na kojem je prisustvovalo preko 30 predsednika opština i gradonačelnika Srbije.

Prepoznajući značaj i ulogu Stalne konferencije gradova i opština, kao nacionalne asocijacije lokalnih samouprava, u procesu zastupanja interesa i unapređenju položaja gradova i opština, Meri Vorlik je istakla značaj i rezultate dosadašnjih programa USAID u Srbiji, koji su ostvareni i uz tesnu saradnju sa SKGO. Ovo je bila prilika da se još jednom potvrdi spremnost ambasade SAD i programa USAID u procesu nastavka dugogodišnje uspešne saradnje.

Saša Paunović, predsednik SKGO i predsednik opštine Paraćin, govoreći o prioritetima ascocijacije u narednom periodu, istakao je rezultate koji su postignuti u toku ove godine. Između ostalog, kako je Paunović naglasio, održan je sastanak delegacije SKGO sa predsednikom Vlade, na kojem je pokazana puna spremnost organa centralne vlasti na saradnju u cilju unapređenja rada i funkcionisanja lokalnih samouprava, kako bi se uslovi života u lokalnim sredinama unapredili. Pored ovoga, kako je istakao Paunović, za očekivati je da će u narednom periodu Komisija za finansiranje lokalne samouprave raditi u svom punom kapacitetu, i da će je činiti stvarni donosioci odluka delegirani od centralnih vlasti i gradonačelnici, odnosno predsednici opština koji u punom kapacitetu mogu da doprinesu njenom kvalitetnom funkcionisanju.

Nakon pitanja ambasadorke SAD o mogućnostima dalje saradnje ambasade SAD, USAID programa i Stalne konferencije, predsednik SKGO je istakao da bi lokalnim vlastima i njihovom udruženju u narednom periodu bila dragocena pomoć u procesu unapređenja dijaloga centralnih i lokalnih vlasti, podizanju kapaciteta lokalnih samouprava kroz obuke, ali i u procesu pripreme zakonskih predloga koji se delimično ili u potpunosti odnose na rad i funkcionisanje lokalne samouprave. Osim toga, kako je rekao Paunović, trebalo bi pružiti i značajnu podršku razvoju kapaciteta same SKGO u različitim sferama i obalastima, kako bi asocijacija bila u stanju da adekvatno odgovori na sve potrebe i zahteve koji dolaze iz lokalnih sredina.

Na kraju, govoreći o potrebnoj podršci u procesu izmena i donošenja zakona i zakonskih predloga, predsednik SKGO se osvrnuo na grupu zakona koji se odnose na finansiranje lokalnih samouprava, i to prevashodno na one koji se odnose na porez na zarade, komunalne delatnosti, poreze na imovinu, imovini lokalne samouprave. Osim ovoga, kako je rekao Paunović, potrebno je ozbiljno se pozabaviti pitanjima nadležnosti lokalnih poreskih uprava i prenošenjem nadležnosti na lokalne samouprave u oblasti insprekcijskog rada.

„Ono na čemu ćemo dalje raditi i insistirati jeste institucionalizacija SKGO, što će svakako doprineti boljem položaju svih lokalnih samouprava u Srbiji", zaključio je Paunović.