Vesti

Radna grupa SKGO za imovinu lokalne samouprave

U četvrtak, 17. juna 2010. godine, u SKGO je održan prvi sastanak Radne grupe SKGO za imovinu lokalne samouprave. Radnu grupu je osnovao Odbor SKGO za finansije u martu ove godine, sa ciljem da Odboru i drugim organima/telima SKGO pruži stručnu podršku u oblasti imovinsko-pravnih poslova lokalne samouprave, a naročito u razmatranju predloga propisa za prenos i uspostavljanje imovine, primenu propisa, utvrđivanja problema u upravljanju imovinom i unapređenja ove oblasti, kao i drugih pitanja poput pripreme modela lokalnih akata.

Radnu grupu čine predstavnici sledećih opština/gradova: Užice, Beograd, Paraćin, Velika Plana, Sremska Mitrovica . Na sastanku su, pored sledećih članova Radne grupe (Zoran Berežni, načelnik Uprave za urbanizam i stambeno-komunalne poslove, grad Sremska Mitrovica; Danijela Radonjić načelnik Opštinske uprave, opština Paraćin; Zvezdana Rajević direktor Uprave za imovinsko-pravne poslove, grad Beograd; Mirko Tošić, načelnik Uprave za imovinsko-pravne poslove, opština Velika Plana), učestvovali i predstavnici Programa "Jačanje lokalne samouprave u Srbiji, 2. faza" iz Saveta Evrope (Aleksandar Mihajlov, menadžer, Svetlana Babić, savetnik) i predstavnik Programa MEGA/USAID (Tatijana Pavlović-Križanić, zamenik šefa Tima za pravne reforme).

Nakon upoznavanja i predstavljanja delokruga rada Radne grupe od strane sekretara Radne grupe, Aleksandre Milić, Tatijana Križanić je članovima predstavila Model odluke o otuđenju i davanju u zakup građevinskog zemljišta u svojini opštine/grada, koji je pripremljen kroz saradnju SKGO i različitih partnera, kao i osnovne dileme i otvorena pitanja. Model je ocenjen kao veoma dobar, ali je zaključeno da se može unaprediti. Nakon iscrpne diskusije i iznošenja usmenih komentara članova Radne grupe, odlučeno je da se komentari objedine i upute Odboru SKGO za urbanizam koji, kao resorni Odbor, razmatra ovaj Model.

Predstavnici Saveta Evrope su predstavili Program „Jačanje lokalne samouprave u Srbiji, 2. faza" (sprovodi Savet Evrope, finansira EU), planove u vezi sa komponentom 2 u okviru koje se nalazi i imovina lokalne samouprave, a naročito rezultate podprojekta „Upravljanje učinkom u oblasti imovine i lokalnih budžeta". Zoran Berežni je istakao da je Sremska Mitrovica, kao pilot grad u podprojektu, imala puno koristi od rada na istom, naročito u smislu formiranja radnog tima i započinjanja popisa imovine. Dosadašnji rezultati rada na podprojektu biće stavljeni na raspolaganje članovima Radne grupe, a oni će, takođe, biti uključeni u sve buduće aktivnosti Programa koje se tiču imovine.

Na sastanku se razgovaralo i o aktuelnim problemima u upravljanju imovinom, i zaključeno je da je preka potreba kreiranje upitnika za gradove i opštine, čija bi svrha bila da se utvrdi stanje u pogledu evidencije i evaluacije. Dogovoreno je da se ovaj upitnik uputi svim gradovima i opštinama i do kraja leta sistematizuju, obrade i analiziraju dobijeni odgovori koji će, zajedno sa preporukama, biti upućeni Odboru SKGO za finansije.

Dogovoren je i plan rada za naredni period, a sledeći sastanak je zakazan za septembar.

Za dodatne informacija možete se obratiti sekretarki Radne grupe, Aleksandri Milić, aleksandra.milic@skgo.org.