Vesti

Monitoring misija i sastanak Institucionalnog komiteta Kongresa

Kongres regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope sprovodi svoju prvu monitoring misiju za procenu stanja lokalne i regionalne demokratije u Srbiji, koja je ratifikovala Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi u 2007. godini. Cilj ove posete je da se proceni situacija po pitanju lokalne i regionalne demokratije, u skladu sa obavezama koje je Srbija preuzela potpisivanjem Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Nakon posete, delegacija Kongresa će pripremiti monitoring izveštaj kao i preporuke za lokalnu i regionalnu demokratiju u Srbiji, koji će biti podnet na odlučivanje na plenarnoj sednici Kongresa u martu 2011. godine, i nakon toga upućen Komitetu ministara Saveta Evrope.


Izvestioci Kongresa su Od Kvaloj (Odd Kvalöy), izvestilac za regionalnu demokratiju i član Institucionalnog komiteta Kongresa iz Norveške i Kristofer Njuburi (Christopher Newbury), izvestilac za lokalnu demokratiju i član Institucionalnog komiteta iz Velike Britanije. U misiji su takođe i Elena Simina Tanasesku (Elena Simina Tanasescu), konsultant i član Grupe nezavisnih eksperata za Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi Kongresa iz Rumunije i Lilit Nikogosjan (Lilit Nikoghoshyan), ko-sekretar Institucionalnog komiteta.


Izvestioci u okviru svoje misije imaju planirane sastanke sa Slavicom Đukić Dejanović, predsednicom Skupštine RS; Dragoljubom Mićunovićem, predsednikom Odbora Skupštine Srbije za inostrane poslove; Jovanom Palalićem, predsednikom skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu; Bosom Nenadić, predsednicom Ustavnog suda; Dianom Dragutinović, ministarkom finansija, Milanom Markovićem, ministrom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Natašom Čorbić, direktorkom Nacionalnog saveta za decentralizaciju. Sastanci su takođe planirani sa Aleksandrom Antićem, predsednikom Skupštine grada Beograda i njenim članovima. U Novom Sadu, delegacija se sastaje sa Šandorom Egerešijem i Majom Sedlarević, predsednikom i potpredsednicom Skupštine AP Vojvodine; Borisom Barjaktarovićem, potpredsednikom Vlade AP Vojvodine i sekretarom za regionalnu i međunarodnu saradnju; Dejanom Avdalovićem, savetnikom predsednika AP Vojvodine; Aleksandrom Popovim, direktorom Centra za regionalizam i Stankom Parać Damjanović, direktorkom Centra lokalne demokratije u Subotici. U Novom Pazaru predstavnici monitoring misije se takođe sastaju sa Mehom Mahmutovićem, gradonačelnikom Novog Pazara, Murizom Turkovićem, predsednikom opštine Sjenica, Bajrom Gegićem, predsednikom opštine Tutin i predstavnicima civilnog sektora iz Novog Pazara.


U utorak, 29. juna, u Beogradu su predstavnici misije održali sastanak sa predstavnicima SKGO: Nenadom Milenkovićem, potpredsednikom SKGO i opštine Novi Beograd, Đorđem Staničićem, generalnim sekretarom SKGO, i Aleksandrom Milić, sekretarkom delegacije Republike Srbije u Kongresu. Na sastanku su razmatrane mnoge teme od značaja za stanje lokalne demokratije, a kao najvažnija izdvojila su se sledeća pitanja: izborni sistem na lokalnom nivou i stanje u praksi nakon odluke Ustavnog suda o stavljanju van snage odredaba Zakona o lokalnim izborima; prihodi lokalne samouprave i uticaj globalne ekonomske krize na njih; konsultovanje lokalnih vlasti i uloga SKGO. Istaknuto je da je neophodno vratiti nivo transfera lokalnoj samoupravi na onaj koji je uspostavljen Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, a praktično ukinut 2009. godine od strane Vlade. Takođe je naglašena izuzetno dobra saradnja SKGO i pojedinih ministarstava, ali je zaključeno da je neophodno dodatno unaprediti formalnu poziciju SKGO kao zastupnika lokalnih vlasti.


Nakon svih ovih poseta, Izveštaj monitoring misije će biti razmatran na sastanku Institucionalnog komiteta Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, koji se po prvi put održava u Srbiji, 2. jula 2010. godine, u Kragujevcu. Na zasedanju prisustvuju, u sklopu delegacije Republike Srbije, Zoran Alimpić, zamenik predsednika Skupštine grada Beograda i Dobrica Milovanović, pomoćnik gradonačelnika grada Kragujevca i zamenik člana delegacije u Veću regiona. Generalni sekretar SKGO, Đorđe Staničić će imati jedno od uvodnih izlaganja na sastanku, a na njemu će biti prisutne i Aleksandra Milić sekretarka delegacije i Jana Jelić, saradnica u Sektoru za zastupanje.


Za više informacija možete se obratiti sekretarki delegacije RS, Aleksandri Milić , i saradnici u Sektoru za zastupanje, Jani Jelić .