Vesti

Održana treća sednica Odbora SKGO za evropske integracije i međunarodnu saradnju

Treća sednica Odbora SKGO za evropske integracije i međunarodnu saradnju održana je 6. jula 2010. godine, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština. Sednicom je predsedavao Miroljub Stojčić,gradonačelnik Vranja i predsednik Odbora.

U posebnom delu sednice, članovima Odbora obratio se Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Republike Srbije. Potpredsednik Vlade je upozorio da lokalne samouprave nedovoljno koriste sredstva iz predpristupnih fondova, i pozvao opštine da konkurišu za projekte koji se finansiraju iz IPA fondova, navodeći da su to mogućnosti da Srbija dokaže svoj kapacitet na putu ka EU.

Božidar Đelić je izjavio da se Srbija ubrzano kreće ka EU i da na proleće očekuje dobijanje statusa kandidata za članstvo, da je počeo proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji u pridruživanju, koji su do sada ratifikovale Španija i Malta, kao i da se očekuje da tokom leta to uradi "ne mali broj drugih zemalja članica EU".

Takođe, potpredsednik Vlade je istakao da je zbog nedovoljnog korišćenja sredstava iz predpristupnih fondova vrlo malo projekata finansirano iz tih izvora. „U projektima EU uvek se gleda međuopštinska saradnja, i ja moram da kažem da su odobrena samo tri projekta vrednosti od milion evra koji su zadovoljili kriterijume konkursa EU vrednog tri miliona evra. Iz IPA fondova za 2011. godinu biće izdvojeno 18,5 miliona evra kako bi bili sprovedeni projekti koji su spremni i izrađeni oni koji su u pripremi", istakao je Đelić. Prema njegovim rečima, od 2007. godine, odnosno u prvom delu primene sedmogodišnjeg finansijskog sporazuma, EU je za lokalni nivo u Srbiji izdvojila 135 miliona evra. Đelić je dodao da će se podrška EU Srbiji ubuduće sve više iskazivati na lokalnom nivou. On je pozvao lokalne samouprave da konkurišu za projekte koji se finansiraju iz IPA fondova, navodeći da su to mogućnosti da Srbija dokaže svoj kapacitet na putu ka EU.

Predsednik Odbora SKGO za evropske integracije i međunarodnu saradnju, gospodin Miroljub Stojčić, istakao je da danas u Srbiji postoji značajna podrška ulasku Srbije u Evropsku uniju. Prema brojnim istraživanjima javnog mnjenja, preko 60% građana Srbije podržava i izjašnjava se za članstvo naše zemlje u EU. Međutim, čini se da građani, ali i drugi činioci društvenog života, nisu u potpunosti svesni kolike troškove i kakve napore je potrebno preduzeti u oblasti privrede, politike i uopšte kakve društvene promene ulazak u EU iziskuje".

„U tom smislu, smatram da je neophodno da temu evropskih integracija što više, iz dana u dan, približavamo što širim slojevima društva, a posebno predstavnike lokalne samouprave sa ovim procesom. Na kraju krajeva, mi smo ti koji smo svakodnevno u neposrednom dodiru sa građanima, a ujedno i predstavljamo vezivno tkivo između centralnih vlasti, tj. onih koji sprovode reforme u cilju približavanja EU i građana, na koje promene na putu ka EU imaju najveći uticaj", naveo je Stojčić i dodao: „Stalna konferencija gradova i opština, kao nacionalna asocijacija lokalnih vlasti, prirodno bi trebalo da ima jednu od vodećih uloga u ovom procesu, naravno u saradnji sa svim ostalim bitnim činiocima društva - državnim institucijama, civilnim sektorom itd. Smatram da je Odbor za evropske integracije i međunarodnu saradnju SKGO u toj funkciji i od suštinske je važnosti radi hvatanja koraka sa već započetim evropskim integracionim procesima".