Vesti

Savez gradonačelnika Zapadnog Balkana

Savez gradonačelnika (www.eumayors.eu) je jedinstven pokret lokalnih i regionalnih vlasti, osnovan s ciljem da prevaziđe ciljeve EU u oblasti energetike i klimatskih promena. Savez gradonačelnika se smatra jednom od najmoćnijih inicijativa sa najnižeg nivoa vlasti koju su osnovale lokalne i regionalne vlasti, mobilišući pritom 120 miliona građana i 23 glavna grada iz 38 zemalja, sa ukupnim potencijalom smanjenja CO2 od 132 miliona tona godišnje. U prvih 18 meseci preko 1750 lokalnih vlasti pristupilo je Savezu.

Prilikom Drugog svečanog sastanka Saveza gradonačelnika koji je održan 4. maja 2010. u Evropskom parlamentu, veliki broj gradonačelnika prikazao je najuspešnije rezultate postignute na lokalnom i regionalnom nivou u borbi protiv klimatskih promena.

EuropAid je 2009. godine odredila stručnjake radi istraživanja o očekivanjima koja imaju gradovi u oblastima energije i klime kada su u pitanju nove nezavisne države, kao i relevantnost inicijative Saveza gradonačelnika u vezi ovih zemalja. Eksperti su zaključili da Savez treba da se proširi i uključi ove zemlje, makar i pod određenim uslovima. U međuvremenu, velik broj lokalnih vlasti iz ovih zemalja već je posvećen smanjenju emisija CO2 na svojim teritorijama. Kao rezultat, DG AIDCO će pokrenuti poziv za tender u 2010. u cilju uspostavljanja kancelarija Saveza gradonačelnika u ovim zemljama.

Na skupu održanom u Sofiji 15. juna 2010. godine, usvojena je deklaracija kojom je ukazano na manjak ovakvih istraživanja ili preduzetih akcija koje su sprovedene samo na Zapadnom Balkanu i pozvana je Generalna direkcija za proširenje da razmotri sledeće:

-       značaj Saveza gradonačelnika u EU i njegov jak pokretački uticaj na lokalnom, nacionalnom i evropskom nivou;

-       potrebu za pripremom IPA zemalja - na svim nivoima, uključujući i lokalni i regionalni nivo - kako bi zadovoljile kriterijume EU;

-       činjenicu da se oko 50 lokalnih vlasti sa Zapadnog Balkana već pridružilo Savezu gradonačelnika, kao i lokalnih vlasti iz EU i iz zemalja koje nisu članice EU; (internet stranica: http://www.eumayors.eu/covenant_cities/towns_cities_en.htm); predviđeno proširenje Saveza gradonačelnika nekim istočnim zemljama, kao što je Ukrajina, Gruzija, Moldavija, Jermenija, Belorusija, itd.) uz podršku Evropske komisije

Mreža asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope (NALAS ), Savet evropskih opština i regija (CEMR ), Energy Cities , FEDRE , uz podršku Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope poziva za pridruživanje IPA zemalja Savezu gradonačelnika. Za ovaj deo Evrope neophodna je tehnička pomoć i odgovarajući finansijski mehanizmi kako bi se lakše nosili sa obavezama koje su preuzele opštine i regije.