Vesti

Održana dvodnevna radionica: projekat Međunarodne opštinske saradnje, Norveška – Srbija, 2010 -2012

U prostorijama Stalne konferencije gradova i opština, 6. i 7. septembra 2010. godine, održana je radionica namenjena jačanju saradnje između norveških i srpskih opština u okviru projekta koji podržava norveška Vlada, preko svog Ministarstva spoljnih poslova. Projekat je namenjen pružanju podrške norveškim opštinama u saradnji sa zemljama Zapadnog Balkana, u periodu 2010-2012. Cilj ostvarivanja saradnje je pomoć u jačanju i održavanju stabilnosti regiona, kao i poboljšanje pružanja usluga na opštinskom nivou.

Partnerstva između opština će se razvijati u okviru nadležnosti lokalnih samouprava Norveške i Srbije, i trebalo bi da rezultiraju poboljšanjem kapaciteta zaposlenih u lokalnoj administraciji u sledećim oblastima: administrativna pitanja i procesi, pružanje usluga, finansije, organizacija efikasnog, odgovornog i transparentnog upravljanja. Partnerska saradnja podrazumeva da se aktivnosti koje se sprovode odvijaju u partnerskim opštinama i Norveške i Srbije, sve sa ciljem uvođenja dobrih praksi u upravljanju i efikasnom pružanju usluga. 

Opštine koje učestvuju u ovom projektu Međunarodne opštinske saradnje su: Obrenovac, Vrnjačka banja, Prokuplje i Gornji Milanovac, dok su njihovi norveški partneri predstavnici sledećih gradova iz Norveške:  Saltdal, Vefsn, Hemnes, Hatfjeldal i Buskerud.