Vesti

Kampanja „SKGO naša adresa" - Beočin

Na sastanku koji je održan u Beočinu, 14. septembra 2010. godine, kojem su prisustvovali predsednici i predstavnici preko 30 gradova i opština Srbije, razmatrana su pitanja koja se tiču unapređenja lokalne samouprave i opšteg poboljšanja života građana Srbije. Skup je organizovan u okviru kampanje „SKGO naša adresa", i istaknuta je:

• nužnost vraćanja transfera gradovima i opštinama na nivo definisan Zakonom o finansiranju lokalne samouprave
• važnost punog aktiviranja Komisije za finansiranje lokalne samouprave
• obaveznost konsultovanja SKGO kao nacionalne asocijacije lokalnih vlasti prilikom pripreme svih propisa koji se odnose na lokalni nivo

"Razlog zbog kojeg su se gradonačelnici i predsednici opština danas okupili jeste činjenica da je SKGO prepoznata kao partner koji nam je mnogo pomogao da podignemo nivo usluga i partner preko koga možemo ostvariti programske ciljeve naših sredina, kako bismo unapredili život građana", izjavio je Bogdan Cvejić, predsednik opštine Beočin.

„Problemi sa kojima se suočavamo su krajnje ozbiljni. Na sastanku koji smo sa premijerom Srbije, Mirkom Cvetkovićem, i ministarkom Dragutivnović imali u junu ove godine, izložili smo našu situaciju i ponudili moguća rešenja. Tada smo se dogovorili na koji način će rad Komisije za finansiranje lokalne samouprave biti unapređen, ko treba da je čini i predložili članove SKGO koji treba da uđu u sastav Komisije. Zbog značaja ovog tela, dogovoreno je da u radu Komisije ispred centralnih vlasti učestvuju, u najmanjem, državni sekretari resornih ministarstava. Komisijom bi predsedavala Diana Dragutinović.

Na istom sastanku je načelno dogovoreno da će nenamenski transferi lokalnoj samoupravi biti povećani u budžetu Republike Srbije za 2011. godinu, kako bismo se približili iznosu utvrđenom u Zakonu o finansiranju lokalne samouprave, a koji za 2011. godinu iznosi 48,9 milijardi dinara", istakao je Paunović.