Vesti

Unapređenje kapaciteta SKGO

U periodu od 6-10. jula 2009. godine, delegacija Stalne konferencije gradova i opština boravila je u studijskoj poseti Velikoj Britaniji. Razlog posete je bio upoznavanja sa načinom rada i funkcionisanja Asocijacije lokalnih vlasti Velike Britanije (LGA), položajem i nadležnostima lokalnih Engleske i saradnji jedinica lokalne samouprave i centralnih vlasti, a sve u cilju unapređenja organizacije i kapaciteta SKGO za zastupanje interesa svojih članica.

U okviru posete, naši predstavnici su se upoznali sa odnosima i načinima komunikacije koju Asocijacija lokalnih vlasti Velike Britanije ostvaruje sa svojim članovima, pružanjem usluga i zastupanjem interesa članstva i njenim aktivnostima na polju međunarodne saradnje.

U daljem toku posete, delegacija je imala priliku da prisustvuje sednicama oba doma Parlamenta, direktno razgovara i razmeni iskustva sa predstavnicima britanske skupštine, kao i da stekne uvid na koji način teče proces javnog zastupanja interesa lokalnih vlasti u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva.
Tokom studijske posete vođene su diskusije i o problematici lokalnog ekonomskog razvoja u Srbiji, finansijskoj situaciji u kojoj se lokalne vlasti Srbije i Engleske nalaze, kao i o daljem razvoju SKGO, kao asocijacije lokalnih vlasti Srbije.