Vesti

Imenovana nova delegacija Republike Srbije u Kongresu lokalnih I regionalnih vlasti Saveta Evrope

Predsednistvo SKGO je na svojoj Osmoj sednici odrzanoj u Beocinu 14. septembra 2010. godine usvojilo Odluku o predlogu sastava delegacije Republike Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

Usvajanje ovakve odluke je bilo inicirano zahtevom Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu od 2. septembra 2010. godine, kojim se od Predsednistva SKGO, kao jednog od ovlascenih predlagaca za sastav delegacije (na osnovu procedure imenovanja delegacije utvrđene zaključcima Vlade, drugi predlagač je Skupština AP Vojvodine) trazilo da dostavi novi predlog sastava delegacije. Ovakav zahtev je upucen usled izmena procedure i kriterijuma za imenovanje delegacije koje su izvrsene Zakljuckom Vlade Republike Srbije od 2. septembra 2010. godine, a koje su se morale reflektovati u samom predlogu sastava delegacije. Rec je o izmenama u pogledu položaja gradova koji imaju obrazovane gradske opštine, u smeru ravnopravnosti i jednake mogućnosti kandidovanja predstavnika za Veće regiona Kongresa. Na kraju, s obzirom na sprovedene izbore na lokalnom nivou još 2008. godine, novi sastav delegacije je trebalo uskladiti i sa rezultatima izbora.
Nakon izmene sopstvenih odluka koje se odnose na ova pitanja, kao i sprovedenog postupka kandidovanja i utvrđivanja predloga sastava delegacije, Predsedništvo SKGO je svoju odluku uputilo Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao telu ovlašćenom za imenovanje sastava delegacije, sa ogradom da su, usled kratkog roka i stepena hitnosti, ostala određena nerešena i otvorena pitanja pojedinih kandidatura, s tim da se ostavi mogućnost da Vlada RS odluči da vrati predlog Predsedništvu SKGO na ponovno odlučivanje.

Ministarstvo je uputilo objedinjeni predlog Predsedništva SKGO i Skupštine APV Vladi RS na davanje saglasnosti. U konsultacijama članova Vlade, prvobitni predlog je izmenjen, kako bi bio u potpunosti usklađen sa kriterijumima Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope. Ovakav predlog je upućen Ministarstvu spoljnih poslova RS kao telu ovlašćenom da zvanično obavesti Savet Evrope o novom sastavu delegacije Republike Srbije.

Takođe, Sekretarijatu delegacije u SKGO je, 29. septembra 2010. godine, dostavljeno Rešenje Ministarstva za državnu upravu o imenovanju članova i zamenika članova delegacije od 14. septembra 2010.god., kao i Zaključak Vlade RS o davanju saglasnosti na imenovanje delegacije od 23. septembra 2010. godine.

O verifikaciji mandata novih članova delegacije, odlučivaće se na 19. Plenarnom zasedanju Kongresa, koje će se održati 26.-28. oktobra 2010. u Strazburu.

Ovde možete preuzeti Rešenje Ministarstva za državnu upravu o imenovanju članova i zamenika članova delegacije RS u Kongresu i Zaključak Vlade RS o davanju saglasnosti na imenovanje delegacije .