Vesti

Četvrta sednica Odbora SKGO za zaštitu životne sredine održana u Koceljevi

Četvrta sednica Odbora SKGO za zaštitu životne sredine održana je u subotu, 25. septembra 2010. godine, u Koceljevi. Sastanak je održan u Koceljevi u nameri da se predstavnici drugih gradova i opština upoznaju sa tradicionalnom manifestacijom ''Festival zimnice''.

Na sednici se diskutovalo o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, o konceptu zelenih nabavki i o problemima koje opštine imaju usled različitog tumačenja odredbi Zakona o strateškoj proceni uticaja. Na sednici je najavljen novi, 7. međunarodni sajam zaštite životne sredine, ECOFAIR na Beogradskom sajmu i regionalna konferencija BELLS pokreta, koja će se održati 6. oktobra 2010. godine u Beogradu.

U dugoj i temeljnoj diskusiji koja je vođena povodom Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, članovi Odbora su podržali dobar deo predloga, ali su zaključili da još uvek ima nekih rešenja koja nisu prihvatljiva za jedinice lokalne samouprave. To se pre svega odnosi na neusklađenost između odredbi člana 2. i člana 15. Nacrta, kojima se definiše dozvola za sakupljanje i transport otpada, odnosno reguliše način njenog izdavanja i status fizičkog lica, koje se bavi sakupljanjem i transportom otpada na teritoriji jedinice lokalne samouprave. Neophodno je da se odredbe Zakona preciziraju u samom zakonu ili podzakonskim aktom, jer ovako nedefinisan status otvara vrata za mnoga proizvoljna tumačenja i zloupotrebu statusa sakupljača u praksi. Takođe, članovi Odbora nisu podržali predlog iz člana 18. Nacrta, po kome bi pravna lica i preduzetnici trebalo da plaćaju naknadu za korišćenje podataka koje vodi Agencija, jer Agencija te podatke, u skladu sa članom 5. Nacrta, dobija od JLS i operatera bez naknade, po osnovu primene samog zakona. Pored primedbi o tehničko-terminološkoj neusaglašenosti između osnovnog Zakona o upravljanju otpadom i Nacrta zakona o izmenama i dopunama, koji se u nekim članovima provlači i otežava razumevanje predloga, konstatovano je da novi zakonski predlog za izmene i dopune Zakona o upravljanju otpadom značajno doprinosi boljem sprovođenju osnovnog zakona.

Deo sastanka je posvećen temi zelenih nabavki i sagledavanju šansi da se u jedinicama lokalne samouprave pokrene postupak koji bi učinio da se veći broj kriterijuma na osnovu kojih se sprovode javne nabavke na lokalu odnosi na zaštitu životne sredine. O ovoj temi su na sastanku govorili Aleksandra Asprovski i Bratimir Nešić, koji su zajedno sa Dejanom Miloševićem, direktorom NVO Protekta, prisustvovali sednici Odbora.

Na predlog Sonje Popović, zamenice predsednika Odbora, vođena je diskusija o različitim tumačenjima primene Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, a koja se odnosi na regionalne i lokalne planove upravljanja otpadom. Stav Odbora je da se sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja usaglase stavovi i preporuči najbolji način da se Zakon sprovodi, a da se nastavi proces izrade i usvajanja lokalnih i regionalnih planova.

Višnja Živulj, menadžerka 7. međunarodnog sajma zaštite životne sredine ECOFAIR, predstavila je ovogodišnju sajamsku manifestaciju i pozvala prisutne predstavnike gradova i opština da nađu svoj interes i učestvuju na ovom događaju, kao izlagači ili kao posetioci sajamske izložbe i bogatog pratećeg programa. Pored poziva za učešće na sajmu, članovi Odbora su pozvani da učestvuju i na prvoj regionalnoj konferenciju BELLS pokreta, koja se 6. oktobra održava u Beogradu, u hotelu Zira.