Vesti

Okrugli sto `Rasprava o Programskom dokumentu SKGO u oblasti funkcionisanja političkog sistema lokalne samouprave`

U petak, 10. jula 2009.god., u prostorijama SKGO odrzan je ekspertski okrugli sto sa ciljem da se Prvi nacrt Programskog dokumenta u oblasti funkcionisanja političkog sistema lokalne samouprave, kao jednog od prioriteta SKGO u oblasti zastupanja interesa svog članstva, predstavi ekspertskoj javnosti i dobiju kvalitetni komentari i sugestije. Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Transparentnosti Srbije, CESID-a, grada Beograda i gradske opštine Voždovac.

Koordinator Radne grupe SKGO za izradu Programskog dokumenta, g-djica Aleksandra Milić je prisutnima ukratko predstavila svrhu dokumenta i proces njegove izrade, dok je ekspert za pisanje dokumenta, g-dja Tatijana Pavlović-Križanić (USAID/MEGA Program), iznela strukturu i sadržaj dokumenta.

Nakon toga, g. Đorđe Vuković, programski direktor, CESID, je imao nekoliko manjih komentara na 5. deo dokumenta koji se odnosi na politike SKGO u oblasti izbornog zakonodavstva i procesa.

G-dja Radmila Josipovic, pomocnica direktora Sluzbe za skupstinske poslove i propise grada Beograda, je ukazala na to da je potrebno obratiti paznju na nekoliko problema: odnos dva izvrsna organa u lokalnoj samoupravi – predsednika opstine i opstinskog veca jer nisi dovoljno razgraniceni u odnosu na opstinsku upravu, zatim na polozaj, razresenje i odgovornost nacelnika opstinske uprave, na polozaj i odgovornost pomocnika predsednika opstine i na prirodu opstinske uprave (da li je organ ili sluzba). Ona smatra da je najveci problem u dualizmu izvrsnih funkcija.

G. Nemanja Nenadic, programski direktor, Transparentnost Srbija, dao je komentare vezane za 5. deo dokumenta, u kome se fokusirao na potrebu uvodjenja normativa za broj zaposlenih za svaku jedinicu lok. samouprave, kao i na to da se plata zaposlenih mora povezati sa budzetom. Takodje smatra da je izuzetno vazno obraditi pitanje odnosa lokalne samouprave prema gradjanima, narocito na to da se podstice elektronska uprava, kao i sprovodjenje obaveze lokalne samouprave u pogledu pribavljanja dokumenata od drugih organa u cilju resavanja pitanja gradjana.

Prvi nacrt Programskog dokumenta je takodje dostavljen i drugim strucnjacima u oblasti lokalne samouprave i svim clanovima Odbora SKGO za sistem lokalne samouprave ciji komentari se ocekuju.

Okrugli sto je samo jedan od oblika rasprava koje ce se sprovoditi o Nacrtu programskog dokumenta, a sira javna rasprava se planira na jesen ove godine.

Za sve dodatne informacije, molimo vas da se obratitie Sefici odeljenja za politicki sistem lokalne samouprave, g-djici Aleksandri Milic aleksandra.milic@skgo.org