Vesti

USAID obeležio pet godina uspešne saradnje sa lokalnim samoupravama na ekonomskom razvoju

U petak, 15. oktobra, agencija USAID je organizovala zvanično predstavljanje rezultata i primera dobre prakse u  gradovima i opštinama u Srbiji, ostvarenih u saradnji sa USAID-om, koji su prikazani u dokumentarnom filmu "Lokalni ekonomski razvoj -. Partnerstvom do uspeha". Ovim događajem je takođe označen završetak aktivnosti USAID-ovog Programa podsticaja ekonomskom razvoju opština. Zvanicama su se obratili ambasador SAD, Meri Vorlik, direktor misije USAID, Suzan Fric, predsednik Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), Saša Paunović, generalni sekretar SKGO, Đorđe Staničić i predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Vladimir Čupić. Među gostima su bili i visoki predstavnici države i jedinica lokalne samouprave iz svih krajeva Srbije.

Ovo je ujedno bila i prilika da USAID i SKGO potpišu Sporazum o saradnji kojim se uređuje preuzimanje baze znanja koja sadrži publikacije, stručne materijale i dokumente (više od 50), iz oblasti lokalnog ekonomskog razvoja, koje su stručnjaci USAID-ovog Programa razivjali u prethodnih pet godina. Cilj potpisivanja Sporazuma o saradnji je obogaćivanje interne baza znanja u okviru SKGO, kao i razvijanje znanja i veština lokalnih partnera u pravcu efikasnog upravljanja ekonomskim razvojem u njihovim zajednicama. Nakon potpisivanja Sporazuma, održana je promocija prvog Priručnika za lokalni ekonomski razvoj u Srbiji, koji je nastao kao u okviru USAID-ovog Programa, kao jedan od brojnih dokumenata koji će biti ustupljeni SKGO i služiti kao koristan vodič onima koji se bave lokalnim ekonomskim razvojem na svim nivoima.

Program podsticaja ekonomskom razvoju opština agencije USAID je pokrenut 2005. godine sa ciljem da pomogne jačanje kapaciteta lokalne samouprave za podsticanje ekonomskog razvoja, privlačenje investicija, stvaranje novih radnih mesta i poboljšanje životnog standarda građana. Tokom trajanja programa vrednog 26,5 miliona dolara, 32 lokalne samouprave koje su učestvovale u programu su uspele da privuku direktne investicije u vrednosti od 1,4 milijardi evra, otvore oko 16.000 novih radnih mesta i 500 novih preduzeća. Više od 2.000 ljudi je prošlo obuku u okviru 130 treninga koliko je realizovano tokom trajanja programa. Pored toga, organizovano je desetak studijskih putovanja u Ameriku, Češku, Mađarsku, Nemačku i Austriju, a 115 stručnjaka za lokalni ekonomski razvoj je dobilo je od USAID-a sertifikat iz ove oblasti.