Vesti

Trenutak odluke - prihodi lokalne samouprave u periodu ekonomske krize

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u okviru programa Exchange 3 koji finansira Evropska unija a kojim rukovodi Delegacija Evropske unije u Srbiji, uz podršku i u saradnji sa Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju (GTZ) i USAID Programom podsticaja ekonomskog razvoja opština (MEGA), 18. oktobra je organizovala Konferenciju „Trenutak odluke - prihodi lokalne samouprave u periodu ekonomske krize". Cilj Konferencije je bio da pruži uvid u trenutno stanje finansiranja lokalnih samouprava, sa posebnim osvrtom na određene poreze i sa preporukama za naredni period.

Predstavnicima gradova i opština se obratila ministarka za finansije RS, gospođa Diana Dragutinović, koja je od skoro imenovana za predsednicu Komisije za finansiranje lokalne samouprave. Gospođa Drgagutinović je ukazala na nedostatke sistema oporezivanja imovine u Srbiji, nedostatke sistema obračuna transfera, naglasila značaj donošenja novog Zakona o fiskalnoj odgovornosti, kao i značaj formiranja nove Komisije za finansiranje lokalne samouprave. Pored toga, ministarka je najavila povećanje iznosa sredstava koja će biti raspoloživa lokalnim samoupravama u 2011. godini.

Pored gospođe Dragutinović, Konferenciji su prisustvovali i prisutnima se obratili i zamenik ambasadora Delegacije Evropske unije u Srbiji, gospodin Adriano Martins; prvi sekretar za ekonomsku saradnju pri Ambasadi SR Nemačke u Srbiji, gospodin Kristof Ajhen; vršilac dužnosti direktora Kancelarije za ekonomski razvoj, USAID Srbija, gospodin Majkl Mecler; direktor Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GTZ) u Srbiji, gospodin Uve Štumf.

Na Konferenciji je učestvovalo preko 230 predstavnika lokalnih samouprava a među njima su bili gradonačelnici odnosno predsednici opština, načelnici za finansije i načelnici lokalnih poreskih administracija, dok su na dnevnom redu bile aktuelne teme iz oblasti lokalnih finansija, kao što su porez na zarade, nenamenski transferi, porez na imovinu i ostali oblici lokalnih prihoda, iskustva lokalnih samouprava, kao i predlozi za reformu poreza na imovinu.