Vesti

Zajednička sednica Odbora SKGO za zaštitu životne sredine i Odbora za komunalne delatnosti

Zajednička sednica Odbora SKGO za zaštitu životne sredine i Odbora za komunalne delatnosti održana je 26. oktobra 2010. godine, u selu Brzan, u opštini Batočina. Poseban razlog da se sednica dva odbora održi baš u Brzanu je izgrađeno pilot postrojenje Centra za sakupljanje otpada sa instaliranim postrojenjem za upravljanje ambalažnim otpadom, nastalo na osnovu idejno-tehničkog rešenja za ovakav objekat, koje je takođe predstavljeno na zajedničkoj sednici ova dva odbora u julu ove godine. Od sredine jula do sredine oktobra deo reciklažne industrije Srbije uspeo je da se organizuje i da od idejnog rešenja firme EnviTech dođe do gotovog ''proizvoda'', udruživši domaću pamet i industriju u jedan ovakav posao. Uz pomoć sredstava Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srbije i sopstvenih sredstava, firma Brzanplast je uspela da angažuje ukupno 36 preduzeća i da na 2000 m2 sagradi postrojenje koje može da obuhvati, sortira i privremeno uskladišti reciklabilne komponente iz komunalnog otpada lokalnih zajednica do 50.000 stanovnika. Predstavnici iz 43 gradske i opštinske uprave, JKP i privatnih preduzeća koja posluju u oblasti reciklažne industrije, imali su priliku da obiđu ovo pilot postrojenje i dobiju odgovor na mnogobrojna pitanja vezana za izgradnju i njegovo funkcionisanje.

Opšti je zaključak da bi izgradnja ovakvih postrojenja doprinela efikasnijem sprovođenju svih strategija i planova u oblasti zaštite životne sredine i da bi to bio najbolji model da se postigne što veća uposlenost i ostvari cilj od 10.000 zaposlenih u oblasti reciklažne industrije. Zato bi trebalo angažovati i udružiti sredstva na svim nivoima i pokrenuti izgradnju ovakvih centara u što većem broju gradova i opština širom Srbije.

Pre obilaska samog reciklažnog dvorišta članovi odbora su imali priliku da se upoznaju sa dobrim iskustvom koje je Južnobački upravni okrug postigao u međuopštinskoj saradnji u oblasti zaštite životne sredine. Načelnica ovog okruga, gospođa Darija Šajin, predstavila je način na koji je ova saradnja uspostavljena i ukazala na važne rezultate koji su ostvareni upravo zahvaljujući ostvarenoj saradnji. Koristeći mogućnosti koje su predviđene Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o zaštiti životne sredine, u ovom okrugu su donete odluke i formirana dva radna tima: Međuopštinska radna grupa za zaštitu životne sredine i održivi razvoj i Međuopštinski radni tim za kontrolu i smanjenje gubitka vode u Južnobačkom okrugu. Nakon formiranja timova, počela je intenzivnija saradnja koja je prepoznata i podržana i od strane GTZ-a, tako da su sve opštine ovog regiona pred usvajanjem lokalnih planova upravljanja otpadom, a uskoro se očekuje i regionalni plan upravljanja otpadom za jedan broj opština ovog okruga.

Upravo sa tog aspekta udruženih opština, odnosno o mogućnosti za implementaciju savremenih rešenja u regionalnom upravljanju otpadom u Južnobačkom okrugu, govorio je prof. dr Goran Vujić, sa Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine Fakulteta tehničkih fakulteta Univerzitea u Novom Sadu. S obzirom na to da je tim profesora Vujića bio uključen u izradu lokalnih planova upravljanja otpadom, prezentirani su svi relevantni podaci vezani za sadašnje stanje i organizaciju upravljanja otpadom na ovom području. Pored toga, profesor Vujić je ukazao na važne društveno-ekonomske pokazatelje koje treba uključiti u analizu predloga mogućih rešenja upravljanja otpadom na regionalnom nivou, kao što su mogući nivo naknade za usluge u ovoj oblasti, ciljevi postavljeni Nacionalnom strategijom upravljanja otpadom, opšti ciljevi ponovne upotrebe i reciklaže za ambalažni otpad, kao i specifični ciljevi za reciklažu pojedinih posebnih vrsta ambalažnog otpada, do penala koji će naša zemlja sigurno plaćati ukoliko postane članica EU, a zacrtane ciljeve ne ostvari u predviđenom roku. U svetlu svih ovih činjenica, i uz mogućnost finansiranja centara za tretman otpada od strane EU fondova i banaka, pred jedinice lokalne samouprave se otvara veći broj rešenja koja postaju dostupna, a odnose se na bio-mehanički tretman otpada i kombinovanu proizvodnji toplotne i električne energije.

Jedan deo sednice je bio posvećen aktivnostima koje je grad Kragujevac sproveo na uspostavljanju Arhuskog centra i pripremanju odluka kojima se obezbeđuje dostupnost informacija, način učešća javnosti u donošenju odluka i pravo na pravnu zaštitu u oblasti zaštite životne sredine. Odbor je podržao aktivnosti grada Kragujevca u razvijanju mehanizama kojima se obezbeđuje primena Arhuske konvencije u Srbiji, i posebno preporučuje da se i u ostalim jedinicama gradova i opština počne sa sprovođenjem ovih aktivnosti.

Na predlog Ljiljane Jemuović, predstavnice grada Kraljeva u Odboru za zaštitu životne sredine, koja je ukazala na probleme u primeni uredbi kojima se reguliše uvođenje i naplata lokalnih naknada u oblasti zaštite životne sredine, dogovoreno je da se naredna sednica Odbora za zaštitu životne sredine organizuje već u novembru mesecu sa ovom tačkom dnevnog reda.