Vesti

Evropska nedelja lokalne demoratije, Beograd

Evropska nedelja lokalne demokratije (ENLD) održana je u Beogradu u period od 19. do 21. oktobra 2001. godine. Evropska nedelja lokalne demokratije je godišnji evropski događaj na nacionalnom i lokalnom nivou, u organizaciji lokalnih vlasti, istovremeno u svim zemljama članicama. Ove aktivnosti se sprovode u svrhu promocije rada lokalnih izabranih predstavnika i vlasti, s jedne strane, i unapređenja znanja građana o lokalnim vlastima i ohrabrivanja građanskog učešća na lokalnom nivou, sa druge strane.

Tema ovogodišnje manifestacije koja se organizuje u Beogradu, posvećena je uticaju održivih zajednica na borbu protiv klimatskih promena, sa naglaskom na značaj korišćenja obnovljivih izvora energije i zalaganja za principe energetske efikasnosti. Ambasador i specijalni predstavnik generalnog sekretara Saveta Evrope u Srbiji Konstantin Jerokostopulos predstavio je na manifestaciji aktivnosti Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u kojem učestvuju predstavnici više od 200.000 evropskih opština i regiona. 

Grad Beograd je na predlog Agencije za evropske integracije, zbog posebne angažovanosti na podsticanju građana da učestvuju u procesu odlučivanja i dobro osmišljenog koncepta za ENLD, poneo posebnu titulu "grad sa 12 zvezdica". Titulu je Beograd dobio od Saveta Evrope i samim tim se našao u društvu drugih evropskih "gradova sa 12 zvezdica", poput Pariza, Brisela i Strazbura.