Vesti

IFC pomaže Stalnoj konferenciji gradova i opština da unapredi konkurentnost u Srbiji

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, potpisala je 3. novembra 2010. Godine, memorandum o razumevanju sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) o prenosu kompletne metodologije, iskustva iz regiona i softvera projekta „Jačanje konkurentnosti na lokalnom nivou", kolokvijalno poznatom kao „Giljotina", koji je do sada sproveden u Kruševcu, Užicu, Vranju i Zrenjaninu, a u završnoj fazi je u gradu Nišu i niškim opštinama. Pored gradova u Srbiji, projekat se sprovodi i u gradovima u Albaniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

„Ideja je da Stalna konferencija gradova i opština, posle povlačenja Međunarodne finansijske korporacije, sprovodi regulatornu reformu u opštinama i gradovima na osnovu prenetog znanja, iskustva i softvera Projekta. Nadamo se da ćemo pomoći opštinama i gradovima u Srbiji da smanje administrativne prepreke, unaprede poslovno okruženje i privuku nove investicije" rekao je Djordje Staničić, Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština.

Unapređenje uslova za poslovanje kroz pojednostavljenje administrativnih procedura i pružanje boljih usluga preduzećima i preduzetnicima, utiče na smanjenje rizika i troškova poslovanja uz povećanje konkurentnosti lokalnih samouprava u privlačenju stranih investicija.

„Potpisivanje memoranduma označava uspešan završetak projekta „Jačanje konkurentnosti na lokalnom nivou"  u Srbiji, koji je započet 2007. godine. Transferom znanja i metodologije Stalnoj konferenciji gradova i opština, obezbedićemo održivost projekta u gradovima u kojima je projekat već sproveden i obezbediti sprovodjenje projekta u zainteresovanim  gradovima i opštinama u Srbiji, kojima će SKGO pomoći da pojednostave procedure,  obezbede bolje uslove za poslovanje i stimulišu dalji razvoj privatnog sektora u Srbiji", rekao je Giovanni Daniele, Stalni predstavnik IFC-a u Srbiji.

IFC pruža ivesticione i savetodavne usluge u Srbiji kako bi podržao razvoj privatnog sektora i privukao strane investicije.