Vesti

Efikasno upravljanje zemljištem

Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja i Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GTZ) potpisali su 3. novembra 2010. godine, Sporazum o implementaciji Projekta „Unapređenje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava u Srbiji". Sporazum su potpisali gospodin Oliver Dulić, ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja i gospodin Uve Štumpf, direktor kancelarije GTZ u Srbiji. Svečanoj ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i Hans Urlih Zidbek, zamenik ambasadora Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji.

Projekat „Unapređenje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava u Srbiji" će pomoći  gradovima i opštinama kroz podršku izradi  planske dokumentacije, razvijanje novih instrumenata upravljanja zemljištem, razvijanje lokalnog sistema procene vrednosti građevinskog zemljišta i novih mogućnosti primena GIS-a. Ovaj projekat ima za cilj da testira i nove instrumenta, kao što je urbana komasacija, kojom se u uslovima privatne svojine na građevinskom zemljištu, uz aktivno učešće lokalne uprave, stvaraju uslovi za optimalan urbani razvoj. Projekat će se baviti i projektima oživljavanja napuštenih industrijskih lokacija, a imaće za cilj i da omogući  veće učešće javnosti u procesima planiranja.

Ministar Oliver Dulić je naglasio da je problematika građevinskog zemljišta izvor i rešenje najvećih problema sa kojima se Srbija suočava u aktivnostima koji imaju za cilj povećanje njene konkurentnosti. Tržište građevinskog zemljišta je preduslov ekonomskog razvoja i funkcionisanja svih ostalih tržišta u jednom sistemu. Država je prošle godine učinila revolucionirani korak ka razrešenju problematike nastale pre 60 godina, tako  što je, donošenjem Zakona o planiranju i izgradnji, omogućila privatizaciju građevinskog zemljišta. Međutim, samo donošenje zakona nije dovoljno, i on je pozvao opštine i gradove na saradnju i ohrabrio ih da u punoj meri primenjuju zakon. Opštine i gradovi treba da dobiju puna svojinska prava na građevinskom zemljištu koje koriste i u tome im ne treba praviti smetnje, kao što ni lokalne administracije ne treba da otežavaju postupak konverzije prava svojine na građevinskom zemljištu građanima. Ministar je najavio izmenu Zakona o planiranju i izgradnji koja će takođe ići u pravcu olakšavanja procedura, do pune privatizacije građevinskog zemljišta. „Težimo tome da se kroz nekoliko godina o građevinskom zemljištu i odnosima na njemu ne govori kao o problemu, već kao resursu, jer je rešavanje svojine na građevinskom zemljištu ključ za bravu tržišne ekonomije", izjavio je Dulić i zahvalio se Vladi Savezne republike Nemačke  na podršci koju nam pružaju u uvođenju najboljih praksi na našem putu ka Evropi.

Zamenik nemačkog ambasadora, Hans Urlih Zidbek je rekao da je ovaj projekat još jedan u nizu projekata Nemačke bilateralne pomoći, kojom, Savezna republika Nemačka, preko GTZ-a, pruža podršku razvoju tržišne ekonomije u Srbiji, posredno, kroz jačanje ekonosmke atraktivnosti opština.

Memorandume o razumevanju potpisali su gradonačelnici i predsednici opština sledećih gradova i opština: Čačak, Despotovac, Kladovo, Kragujevac, Majdanpek, Niš, Novi Sad, Smederevo, Subotica, Užice, Valjevo i Zrenjanin, dok će, zbog opravdane sprečenosti gradonačelnika Kraljeva, sporazum o sprovođenju projekta u ovom gradu, biti potpisan naknadno.

Predviđeno trajanje projekta je šest godina. Nosilac projekta je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, uz podršku GTZ-a i AMBERO Konsaltinga. Ključni partner je Stalna konferencija gradova i opština, a ostali partneri su profesionalna udruženja, fakulteti, Republički geodetski zavod itd.