Vesti

Urbano planiranje i komparativna analiza pravnog okvira

Stalna konferencija gradova i opština bila je domaćin dva važna sastanka u okviru mreže asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope: u hotelu M u Beogradu održan je sastanak NALAS Radne grupe za urbanizam, kao i prvi sastanak - radionica vezana za projekat "Komparativna analiza pravnog okvira za urbano planiranje u državama članicama NALAS-a".

Ovaj projekat će SKGO sprovoditi u narednih 12 meseci, a cilj mu je analiziranje pravnih okvira za urbanizam u 13 asocijacija- članica NALAS-a. Preporuke za unapređenje pravnog okvira koje će biti razvijene u okviru ovog projekta, treba da posluže asocijacijama za lobiranje za interese lokalnih samouprava radi unapređenja stanja planiranja u region. Na pripremnom sastanku okupili su se lokalni eksperti koje su nominovale asocijacije, da se dogovore oko načina rada, aktivnosti i metodologije projekta.

Sastanak Radne grupe, koji je održan u nastavku pripremne radionice, 5. i 6. novembra, bio je posvećen upravljanju zemljištem. Predstavljeni su tekući projekti u regionu, a Radna grupa pokušala je da definiše predlog projekta u ovoj oblasti.

Kao i uvek, sastanak Radne grupe bio je prilika da prisutni stručnjaci iz asocijacija regiona razmene iskustva o aktuelnostima u oblasti urbanizma u državama iz kojih dolaze. Bili su prisutni predstavnici asocijacija opština iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Turske, Rumunije, Slovenije i Srbije.