Vesti

Nacrt programskog dokumenta za komunalna pitanja, urbanizam, životnu sredinu i energetsku efikasnost

Stalna konferencija gradova i opština organizovala je 9. jula 2009. godine okrugli sto o Nacrtu programskog dokumenta SKGO u oblastima komunalnih delatnosti, komunalne energetike, urbanizma i stanovanja i zaštite životne sredine.

Usvajanjem programskih dokumenata za pojedine oblasti svog delovanja, SKGO namerava da formuliše posebne sektorske politike delovanja u cilju jačanja pozicije lokalne samouprave pred domaćim i međunarodnim partnerima.

Izradom ovog programskog dokumenta rukovodi Odeljenje za komunalna pitanja, urbanizam i zaštitu životne sredine SKGO, a odlukom generalnog sekretara SKGO obrazovana je i Radna grupa za izradu programskog dokumenta koja je izradila radni materijal jedinstvenog programskog dokumenta za pomenute oblasti.

Radi postizanja najvišeg mogućeg nivoa participativnosti, proces izrade programskih dokumenata podrazumeva dijalog i javnu raspravu ne samo na resornim odborima, već i sa predstavnicima stručne javnosti. Odeljenje je na okrugli sto pozvalo predstavnike stručne javnosti i međunarodnih organizacija aktivnih u oblastima koje programski dokument pokriva, kao što su MEGA program USAID, UNDP, UN Habitat, GTZ i drugi.

Prisutni su komentarima i sugestijama doprineli da se Nacrt dokumenta upotpuni na takav način, da u najvećoj meri oslika stanje i potrebe lokalnih samouprava, kao i da predloži moguće pravce delovanja organizacije radi unapređenja postojećeg stanja. Svi komentari i sugestije, kao i malobrojne kritike, uvaženi su i biće ugrađivani u dokument u sledećim fazama izrade, do konačnog predstavljanja resornim telima: Predsedništvu i Skupštini SKGO.