Vesti

Opštinske obveznice - mogućnost za finansiranje održivog lokalnog razvoja

U Beogradu je 12. novembra, u okviru Projekta podrške opštinama IPA 2007 održan prvi okrugli sto na kojem su predstavnici lokalnih samouprava, investitori na tržištu kapitala i regulatorna tela izrazili zajednički interes za  uspostavljanje tržišta opštinskih obveznica u Republici Srbiji.

Opštinske obveznice predstavljaju instrument za finansiranje održivog lokalnog razvoja. Na ovom okruglom stolu predstavljeni su rezultati Studije izvodljivosti o tržištu opštinskih obveznica u Republici Srbiji, čijim uspostavljanjem će se podržati lokalne samouprave u pružanju sve većeg obima usluga i budućih decentralizovanih funkcija u uslovima ograničenih izvora prihoda.

Okrugli sto omogućio je svim zainteresovanim učesnicima na budućem tržištu opštinskih obveznica, kao i Ministarstvu finansija, te Stalnoj konferenciji gradova i opština i stručnom timu Projekta da zajednički identifikuju pravne, tržišne, finansijske i tehničke preduslove za uspostavljanje efikasnog tržišta koje će spojiti rastuću tražnju opština sa već postojećom ponudom kapitala u Srbiji.

Opštinske obveznice predstavljaju izuzetno značajan instrument finansiranja lokalnog razvoja, a samim tim i neiskorišćen potencijal za investicije i dinamičniji privredni rast. Projekat podrške opštinama IPA 2007, pored predmetne Studije podrazumeva i stručnu pomoć prvim opštinama koje će u narednoj fazi Projekta pristupiti izdavanju opštinskih obveznica. 

Na okruglom stolu su učestvovali, između ostalih, i predstavnici Ministarstva finansija, Uprave za javni dug, Komisije za hartije od vrednosti, Narodne banke Srbije, gradova Novi Sad i Vranje, investicionog fonda Fima, osiguravajućeg društva Wiener Stadtische, predstavništva Deutsche Bank u Beogradu, dobrovoljnog penzionog fonda Delta Generali, Unicredit banke i drugi potencijalni učesnici na tržištu opštinskih obveznica.

Projekat podrške opštinama MSP IPA 2007 finansira Evropska Unija, a sprovodi konzorcijum koji predvodi GTZ International Services. MSP IPA 2007 pruža podršku opštinama kroz četiri komponente projekta od kojih su prve dve komponente usredsređene na opštinsko planiranje i upravljanje finansijama. Projekat blisko sarađuje sa lokalnim samoupravama u Srbiji, Stalnom konferencijom gradova I opština (SKGO), Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu.