Vesti

Radionica o proceni vrednosti gradjevinskog zemljišta i urbanoj komasaciji

U okviru GTZ projekta „Unapređenje upravljanja zemljištem na lokalnom nivou u Srbiji" u prostorijama SKGO je 26. novembra održana radionica o proceni vrednosti građevinskog zemljišta i urbanoj komasaciji. Ova radionica bila je namenjena prvenstveno predstavnicima privatnog geodetskog sektora - članovima Geoudruženja, kao i predstavnicima gradova i opština koji učestvuju u projektu.

Radionicu je održao stručnjak za procenu vrednosti zemljšta iz Nemačke, Hans Florijan  Šuster. On je ovom prilikom održao predavanje o modelima procene vrednosti zemljišta, sa posebnim osvrtim na iskustva iz Nemačke. Predstavnike privatnog geodetskog sektora interesovala je potencijalna uloga veštaka za procenu geosteske struke. U diskusiji koja je usledila objašnjeni su osnovni problemi sa kojima se sreću razni akteri prilikom procenjivanja vrednosti nekretnina u Srbiji - nerešena pitanja vlasništva, nerealne vrednosti u prometnim ugovorima, uloga poreske administracije i slično. 

U drugom delu radionice predstavljen je metod urbane komasacije kao jedan od instrumenata za realizaciju urbanističkih planova. Ova tema je posebno interesantna kako za geodete tako i za lokalnu samoupravu, jer je najavljeno da će se ovaj metod naći u Zakonu o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji. Gospodin Šuster je na konkretnim primerima objasnio načela koja se primenjuju prilikom urbane komasacije i naglasio da je najzanačajniji motiv za podsticanje vlasnika da učestvuju u komasaciji - povećanje vrednosti zemljišta. Uloga lokalne samouprave u ovim postupcima je veoma važna i ona mora biti detaljno opisana u pravilnicima za sprovodjenje urbane komasacije.