Vesti

19. plenarno zasedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti

U Strazburu je, u periodu od 26. do 28. oktobra 2010. godine, održano 19. plenarno zasedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope. Kongres je na svom 19. plenarnom zasedanju izabrao svoje novo rukovodstvo, i to: Kit Vitmora (Keith Whitmore) iz Velike Britanije za predsednika Kongresa, Žan Klod Frekona (Jean-Claude Frécon) iz Francuske za predsednika Komiteta lokalnih vlasti i Hervig Van Sta (Herwig Van Staa) iz Austrije za predsednika Komiteta regiona.

Na Plenarnom zasedanju su usvojeni prioriteti Kongresa za 2011-2012. i predlog reforme Kongresa, uključujući i promene u strukturama, metode rada, kao i uspostavljanje tri nova komiteta.  Novi komiteti koji će se uspostaviti su: Komitet koji će se baviti praćenjem obaveza članica Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, tzv. Komitet za praćenje (Monitoring Committee) - ovaj Komitet će takođe pratiti institucionalni razvoj u evropskim regionima, pripremati izveštaje o stanju lokalne i regionalne demokratije u Evropi, zatim Komitet za upravljanje (Governance Committee) - koji je odgovoran za poslove koji spadaju u okvir zakonskih mandata Kongresa, kao što su upravljanje, javne finansije, prekogranične i međuregionalne saradnje, E-demokratija i saradnja sa međuvladinim telima, i na kraju Komitet za trenutne poslove (Current Affairs Committee) koji će se baviti obezbeđivanjem brzih odgovora na glavne izazove našeg društva i pripremom rada na tematskim pitanjima kao što su socijalna kohezija, obrazovanje, kultura i održivi razvoj sa stanovišta osnovnih vrednosti Saveta Evrope.

Tokom sesije, Andora je postala 45. država članica koja potpisuje Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi. Članovi Kongresa su raspravljali o izveštajima o lokalnoj demokratiji u Estoniji i Crnoj Gori, o lokalnoj i regionalnoj demokratiji u Rusiji, kao i o rezultatima posmatranja opštinskih izbora u Gruziji. Među ostalim tačkama dnevnog reda na Plenarnom zasedanju je bilo reči o socijalnoj integraciji muslimanskih žena i mladih ljudi iz ugroženih oblasti, kao i o pitanjima održivog razvoja.

Zasedanju su u sklopu delegacije Republike Srbije prisustvovali: Meho Mahmutović, gradonačelnik Novog Pazara i član u Veću lokalnih vlasti, Mihalj Njilaš, predsednik opštine Kanjiža i član u Veću lokalnih vlasti, Nenad Stevanović, predsednik opštine Osečina i takođe član u Veću lokalnih vlasti i Siniša Lazić, poslanik Skupštine AP Vojvodine i član u Veću regiona.

Na Plenarnom zasedanju Kongresa je usvojena Rezolucija o verifikaciji mandata članova i novim procedurama imenovanja, kojom je trenutno potvrđen sastav delegacije Srbije. Međutim, izvestilac za pitanje verifikacije mandata je na sednici ukazao da se predlog sastava delegacije mora uskladiti u potpunosti sa rezultatima poslednjih izbora, odnosno sa aktuelnim stanjem u pogledu stranačke strukture na lokalnom nivou, te da se očekuje da će Republika Srbija u najskorijem mogućem roku to i učiniti.