Vesti

Gradonačelnik Štutgarta - novi predsednik CEMR

Evropa će biti uspešna samo ako politički sistemi svih nivoa rade zajedno u duhu partnerskog upravljanja, rekao Šuster u svom obraćanju nakon izbora

Gradonačelnik Štutgarta, Volfgang Šuster, izabran je za predsednika Saveta evropskih opština i regiona (CEMR) na sednici Političkog odbora CEMR-a održanoj 6. decembra 2010. u gradu Mondorf-les-Bains, Luksemburg.

Šuster, koji je i predsednik Nemačke sekcije CEMR, identifikovao je brojne prioritete, uključujući jačanje lokalne demokratije u Evropi i politički glas evropskih lokalnih i regionalnih vlasti i njihovih predstavnika, nacionalnih asocijacija.

Prilikom prvog obraćanja članovima Političkog komiteta, novoizabrani predsednik je naglasio da CEMR "treba da postane aktivan partner u Strategiji Evropa 2020, budući da su svi izazovi koji se razmatraju na evropskom nivou izazovi sa kojima se suočavaju i lokalne i regionalne vlasti.

 

Evropa će biti uspešna samo ako politički sistemi svih nivoa rade zajedno u duhu partnerskog upravljanja. CEMR bi mogao biti motor novog evropskog modela upravljanja dokazujući da su novi oblici saradnje zasnovani na ugovorima efikasan i uspešan način rešavanja naših problema na svim političkim nivoima".

"CEMR takođe treba da unapredi svoju ulogu kao forum za debatu i saradnju lokalnih i regionalnih vlasti u Evropi, posebno kada se uzme u obzir da se prenos znanja i obuka za kvalifikaciju lokalnih i regionalnih uprava pokazao uspešnim, a naročito u poslednjih dvadeset godina".

Šuster je među svojim prioritetima takođe identifikovao i davanje ljudskog lica Evropi putem promovisanja projekata bratimljenja i građanskog učešća, kao i promovisanja i jačanja međunarodne solidarnosti preko CEMR-ove PLATFORME -  Evropske platforme lokalnih i regionalnih vlasti za razvoj.

Mandat predsednika Šustera, koji je na ovoj funkciji nasledio gradonačelnika i guvernera Beča, Michaela Häupla, trajaće tri godine.