Vesti

Lokalna samouprava i evropske integracije


Stalna konferencija gradova i opština je 3. jula 2009. godine, u prostorijama opštine Novi Beograd, predstavila Nacrt akcionog plana SKGO za pripremu jedinica lokalnih samouprava u Srbiji za proces evropskih integracija. Raspravi su prisustvovali predsednici opština i gradonačelnici iz Srbije, predstavnici Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, institucija Evropske unije, kao i relevantni predstavnici civilnog društva.


Prisutnim učesnicima su se obratili Djorđe Stančić, generalni sekretar SKGO, Mirjana Božidarević, predsednica Odbora SKGO za evropske integracije i međunarodnu saradnju i opštine Stari Grad i Nataša Dragojlović iz Evropskog pokreta u Srbiji.


Poseban akcenat tokom rasprave je stavljen na neophodnost institucionalizacije dijaloga između Vlade Republike Srbije, SKGO i jedinica lokalne samouprave kada se radi o procesu evropskih integracija. Preko 60% evropskog zakonodavstva primenjuje se na lokalnom nivou, i iz tog razloga je neophodno da se naše opštine i gradovi blagovremeno upoznaju sa svojim obavezama koje ih očekuju, ali isto tako i da Vlada vodi računa o kapacitetima i mogućnostima lokalne samouprave u Srbiji. Predlog SKGO je obavezno uključivanje predstavnika lokalnih vlasti u rad pregovaračkih grupa, u onim oblastima koje su od značaja za jedinice lokalne samouprave.


Zaključci sa ove javne rasprave mogu se podeliti u dve grupe. Prva grupa zaključaka odnosi se na neophodnost donošenja akcionog plana koji će pomoći i SKGO, kao nacionalnoj asocijaciji lokalnih vlasti, ali i njenim članicama, u planiranju svojih aktivnosti u oblasti evropskih integracija. Ove aktivnosti treba da pomognu u uvođenju standarda koji su nam neophodni za pristupanje u EU. Naglasak je na kontinuiranom i planiranom obučavanju zaposlenih u gradskim i opštinskim administracijama, njihovom upoznavanju sa propisima i zakonodavstvom EU koje će biti u obavezi da primenjuju, potom rad na motivisanju mladih i perspektivnih ljudi koji su neophodni da pomognu da se proces integracija u lokalnim sredinama uspešno realizuje. SKGO u svom planu predviđa uvođenje EU službenika u većim gradovima u Srbiji, zapravo radi se o zaposlenima koji bi ispred svojih administracija bili zaduženi za praćenje evropskih procesa, relevantnih zakonskih propisa EU, kao i ostalih informacija od značaja za proces integracija. Akcionim planom razmatra se i mogućnost otvaranja predstavničke kancelarije SKGO u Briselu, odnosno najpre izrada analize o potrebi stvaranja predstavničkog tela na mestu uobličavanja evropskih politika.


Drugi deo zaključaka odnosi se na trenutnu finansijsku situaciju u opštinama i gradovima u Srbiji, kojima je zbog posledica ekonomske krize umanjen iznos budžetskih sredstava, i koji u takvim uslovima nemaju mogućnosti za angažovanje novih, kvalifikovanih radnika. S obzirom na tu činjenicu zaključeno je da je veoma važno obezbediti kvalitetan protok informacija i koristiti postojeće mehanizme SKGO.


Ovaj nacrt akcionog plana je pripremljen u okviru projekta Priprema lokalnih vlasti u Srbiji za proces evropskih integracija, koji se finansira iz sredstava Evropske unije. Nacrt akcionog plana biće obogaćen komentarima i sugestijama sa ove javne rasprave, i potom dat kao predlog za usvajanje Odboru za EI i MS SKGO.


Uloga SKGO i lokalne samouprave u procesu evropskih integracija (ppt) >>>