Vesti

Održivo prostorno i urbanističko planiranje

Radionica na temu održivog prostornog i urbanističkog planiranja, u okviru projekta „Unapređenje upravljanja zemljištem na lokalnom nivou u Srbiji", održana je u prostorijama SKGO 9. decembra 2010. godine. Skup je bio namenjen urbanistima i planerima iz pilot gradova i opština: Niša, Kragujevca, Valjeva, Čačka, Kraljeva, Novog Sada, Despotovca, Majdanpeka i Kladova. Radionici su prisustvovali i predstavnici Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

Gost predavač na radionici bio je Diter Vitrek, rukovodilac Odeljenja za urbanizam grada Štutgarta. Gospodin Vitrek je kroz nekoliko prezentacija prisutnima predočio glavne trendove u planiranju razvoja nemačkih gradova, kao i najveće izazove sa kojima se susreću planeri u njegovom gradu. Poseban akcenat stavio je na ekološke aspekte planiranja, principe prenamene površina i građevinskog zemljišta, ekološku kompenzaciju, ali i participaciju građana u planiranju. Kroz posebne prezentacije je najpre predstavljen generalni urbanistički plan Štutgarta, a zatim i neki konkretni urbanistički projekti. Posebno zanimljiv je projekat nove železničke stanice nazvan Štutgart 21, koji je izazvao velike polemike i podele  u stručnoj javnosti, i čija je realizacija,  pod pritiskom javnosti, delimično stopirana.

Na početku radionice prikazan je film „Cirkularna promena namene" koji je nastao u okviru istoimenog projekta koji je sproveden u nekoliko nemačkih gradova. U ovom dokumentarnom filmu prikazana su načela politike održivosti u planiranju koja se na konkretnim projektima sprovode u praksi - prenamena i oživljavanje braunfild lokacija, smanjenje širenja urbanih područja i zauzimanja poljoprivrednog zemljišta, konverzija vojnih objekata i slično.

U drugom delu radionice prisutni predstavnici opština i gradova razmatrali mogućnosti i prepreke za razvoj konkretnih projekata u Srbiji, razvrstanih u dve osnovne grupe: grinfild i braunfild projekti.  Za obe grupe projekata posebno su razmotrene mogućnosti integrisanja ekoloških aspekata, kao što su mere ekološke kompenzacije, energetska efikasnost, zaštita od buke i slično.