Vesti

Elektronske usluge na jednom mestu

Danas u Srbiji moderne tehnologije i Internet u mnogome predstavljaju realnost a ne budućnost. Evidentno je da u svom svakodnevnom životu građani i privreda sve više koriste Internet kao sredstvo komunikacije, informisanja  ali i kao zgodan način da određene poslove obave iz svoje kuće ili sa radnog mesta uz maksimalnu uštedu vremena. Država, realizacijom projekta Portala eUprava želi da da svoj odgovor na razvoj i korišćenje modernih tehnologija. Portal predstavlja prvi u nizu centralnih projekata razvoja eUprave od kojih će građani imati direktnu korist.

Portal eUprava države Srbije predstavlja centralno mesto elektronskih usluga za sve građane i privredu, i objavljen je na adresi www.euprava.gov.rs juna 2010. godine. Korišćenjem Portala građanima će biti olakšana komunikacija sa državnim organima i celokupnom javnom administracijom u smislu lakšeg pronalaženja informacija i odgovarajućih formulara kao i jednostavnijeg podnošenja zahteva i prijema rešenja i ostalih dokumenata. Naime, Portal eUprava omogućava da se određeni postupci pred javnom upravom, koji su se do sada obavljali na šalteru, od danas mogu obaviti i od kuće, odnosno bez  fizičkog dolaska na šalter.

Portal eUprava je rezultat projekta  Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo  i Republičkog zavoda za informatiku i Internet kao nosilaca ovog projekta, ali i rezultat rada brojnih državnih institucija i lokalnih samouprava (30 republičkih organa i 56 jedinica lokalne samouprave) koje su na Portalu objavile svoje elektronske usluge i informacije vezane za usluge koje pružaju građanima i privredi. Takođe, u saradnji sa Ministarstvom Finansija i Narodnom Bankom Srbije realizovali smo sistem koji omogućava elektronsko plaćanje taksi.

Portal je koncipiran tako da se na jednostavan, brz i intuitivan način mogu pronaći sve relevantne informacije vezane za potrebe građana i privrede pred javnom administracijom. Informacije i elektronske usluge su na Portalu grupisane prema životnim situacijama (obrazovanje, saobraćaj, dokumenta itd.), prema nadležnom organima, a moguće ih je pretraživati i prema početnom slovu usluge (od A do Š).

Posebno značajan deo Portala jeste deo eUsluga gde građani mogu da određeni zahtev predaju javnoj administraciji online (putem Interneta)Naime, korisnici Portala (građani i privreda) imaju mogućnost da na Portalu popune odgovarajući formular (koji je nadležna institucija objavila na Portalu), izvrše plaćanje odgovarajuće takse ukoliko je potrebno i proslede svoj zahtev nadležnom organu. Takođe moguće je da se na Portalu prati status realizacije elektronskog zahteva , kao i da se primi nazad odgovor ili odgovarajuća dozvola ili traženi dokument

U prvoj fazi, objavljeno je preko 50 elektronskih usluga, a trenutno na Portalu ima preko 200 usluga. U planu da se na Portal uključe sve državne institucije i svi gradovi i opštine sa formularima i uslugama koje imaju u nadležnosti.

Najčešće korišćene usluge koje građani i privreda koriste su:

  • Izvodi iz matičnih knjiga
  • Zakazivanje izdavanja elektronskih sertifikata na ličnoj karti
  • Uverenje o državljanstvu
  • Uverenje o prebivalištu (MUP)
  • Upućivanje vozila na ispitivanje - ATEST (MUP)
  • Uverenje da pravno lice nije osuđivano za privredne prestupe/nije u posupku stečaja ili likvidacije (Privredni Sudovi)
  • Izvod iz evidencije nezaposlenih lica (Nacionalna služba za zapošljavanje)

Građanima i privredi je za pokretanje ovakvih elektronskih usluga potreban kvalifikovani elektronski sertifikat ili registracija pomoću korisničkog imena i lozinke na Portalu. U ovom trenutku kvalifikovana tela za izdavanje kvalifikovanih elektronskih sertifikata u Srbiji su Pošta Srbije, MUP i Privredna Komora Srbije. Treba napomenuti da je elektronski sertifikat moguće staviti na novu ličnu kartu sa čipom. Zakazivanje termina za upisivanje kvalifikovanog sertifikata na novu ličnu kartu je jedna od elektronskih usluga koja se može realizovati na portalu.

Na delu portala koji se zove Moja eUprava je omogućeno registrovanim korisnicima da sami urede sadržaj vesti i informacija koje  prate kao i da prate statuse realizacija zahteva koje su podneli korišćenjem Portala. Na ovakav način građani i privreda mogu određene sadržaje i informacije prilagoditi sebi.

Deo portala eParticipacija omogućava aktivno učešće građana, privrede i javnosti u kreiranju zakona i ostalih strateških dokumenata. Na Portalu je objavljivanje svih Javnih rasprava koje se odnose na izradu zakona i ostalih strateških dokumenata. Građani će moći na ovakav način da jednostavno, od svoje kuće, učestvuju u svim aktuelnim javnim raspravama.

Plan je da u narednom periodu radimo na razvoju portala na više frontova. Sa jedne strane ćemo motivisati organe državne uprave da postave što više usluga iz svoje nadležnosti u elektronskom obliku na portalu. Iskustva iz drugih zemalja pokazuju da vremenom korišćenja broj elektronskih usluga na portalu raste, da bi posle 5-6 godina premašio 500. Takođe treba promovisati korišćenje portala od strane građana i pravnih subjekata, jer se na taj način definitivno povećava njihov komfor u poslovima sa državom.  Stalno se dodaju novi sadržaji na portal, a u toku je i projekat unapređenja funkcionalnosti Portala, koji će uključiti usluge na jezicima nacionalnih manjina, prijavu putem sertifikata na mobilnim telefonima, proširenje broja platnih kartica kojima se mogu platiti takse, kao i platformu za elektronsko plaćanje koju će organi moći da koriste za svoje aplikacije, nezavisno od portala. Cilj je da se korišćenjem savremenih tehnologija ostvari veća efikasnost, poštovanje pravila, transparentnost rada organa,  a građani i pravna lica izbegnu čekanja na šalterima kako bi obavili svoje poslove sa državom.