Vesti

Radionica o ulozi lokalne samouprave u komercijalizaciji viška vojne imovine


Stalna konferencija gradova i opština i Program MEGA (Podsticaj ekonomskom razvoju opština), organizovali su 1. jula 2009. godine radionicu o novim modelima angažovanja lokalne samouprave u procesima komercijalizacije viška vojne imovine.


Problem raspolaganja viškom vojne imovine je u fokusu angažovanja SKGO već duže vreme, a pri Odboru za lokalni ekonomski razvoj formirana je Radna grupa koja se bavi ovom temom. SKGO je učestvovala i u radu Radne grupe Ministarstva odbrane za izradu podakcionog plana za efikasnije sprovođenje Master plana za raspolaganje viškom vojne imovine, gde je zastupala interese lokalne samouprave. SKGO je zastupala stav da lokalna samouprava nepokretnosti koje su sada u vlasništvu Ministarstva odbrane treba da dobije po povlašćenim, a ne po tržišnim uslovima, a posebno u slučajevima kada se planira angažovanje ovih nepokretnosti u svrhu ekonomskog razvoja ili za javne namene od opšteg interesa.


Kroz primere i modele saradnje Ministarstva odbrane, odnosno vojske i gradova i opština u SAD, prisutnima je gospodin Henčel, ekspert iz SAD, pojasnio model po kome i u Srbiji opštine i gradovi mogu postati saveznici sa resornim ministarstvom, pri čemu bi radili na uvećanju vrednosti imovine koja bi bila ponuđena privatnim investitorima, u cilju postizanja maksimalnih efekata za sve zainteresovane strane. Pri tome se polazi od pretpostavke da je cilj gradova i opština stvaranje novih radnih mesta i podsticanje lokalnog ekonomskog razvoja. Uloga lokalne samouprave u ovakvom modelu je regulatorna, a poseban značaj se ogleda u urbanističkom planiranju, ubrzanom izdavanju odobrenja za izgradnju, podsticajima potencijalnim investitorima i slično.


Od strane opština i gradova, kao glavna prepreka za realizaciju ovakvog modela istaknut je problem nepostojanja svojinskih prava lokalne samouprave, te je ponovo apelovano na neophodnost donošenja zakona o javnoj svojini.


Predstavnici MEGA programa najavili su nastavak edukacije na ovu temu za jesen. Sledeća radionica biće posvećena isključivo proceni vrednosti imovine, a na nju će biti pozvani i predstavnici Ministarstva odbrane, Poreske uprave i Republičkog geodetskog zavoda.