Vesti

Lokalne samouprave iz Jugoistočne Evrope dobile su nagradu Fondacija Karla i Analiz Gerdeler koju dodeljuje Grad Lajpcig

Gradonačelnik Lajpciga, Burkhard Jung, dodelio je 2. februara 2011. godine nagradu Fondacije  Karla i Analiz Gerdeler predsedniku NALAS-a, Vladimiru Moskovu i Kelmendu Zajaziju, izvršnom direktoru NALAS-a, na ceremoniji održanoj u Lajpcigu. Ovo je prvi put da je nagrada dodeljena internacionalnoj organizaciji i naglašava specijalne odnose između Grada Lajpciga i Jugoistočne Evrope.

„Ove godine smo odlučili da izaberemo međunarodnog dobitnika nagrade. Ovo nije samo zbog toga što smo uvereni u velikoj meri u kvalitet političkog angažmana dobitnika nagrada. Nagrada ukazuje na to da gradovi i regioni na međunarodnoj sceni igraju sve značajniju ulogu i da predstavljaju osnovu za procese internacionalizacije i globalizacije“, izjavio je Burkhard Jung, gradonačelnik Lajpciga.

Ova nagrada je jedna vrsta priznanja za NALAS-ov doprinos u razvoju lokalne demokratije i unapređenja javnih servisa u Jugoistočnoj Evropi u poslednjoj deceniji.

Mreža lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope (NALAS), osnovana je uz podršku Saveta Evrope. NALAS okuplja nacionalne asocijacije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Slovenije, Turske i Srbije.

Švajcarska i nemačka vlada podržavaju Mrežu koja sada prerasta u snažno partnerstvo lokalnih vlasti u regionu. Misija NALAS-a je da aktivno podržava proces decentralizacije u Jugoistočnoj Evropi, kroz jačanje i uspostavljanje saradnje između nacionalnih asocijacija lokalnih vlasti, i tako doprinese razvoju demokratije i stabilnosti u regionu i bržim i uspešnim integracijama u Evropsku uniju.

Deca Karla i Analiz Gerdeler su osnovala fondaciju 1995. godine u znak sećanja na roditelje. Danas Fondacija promoviše obrazovanje, nauku i istraživanja, umetnost i kulturni doprinos Gradu Lajpcigu i doprinosi lokalnom političkom i kulturnom razvoju i promoviše Grad.

Za više informacija možete se obratiti: NALAS, info@nalas.eu, +389 2 3090818.