Vesti

Evropska budućnost Zapadnog Balkana

Konferencija pod nazivom "Evropska budućnost Zapadnog Balkana: doprinos jedinica lokalne samouprave" održana je u Parizu, 18 i 19. februara u organizaciji francuskog ogranka Saveza evropskih opština i regija (AFCCRE). Na ovom skupu, koji je imao za cilj isticanje uloge lokalnih vlasti u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, kao predstavnici Srbije učestvovali su: Saša Paunović, predsednik SKGO i opštine Paraćin, Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, Miroljub Stojčić, predsednik Odbora SKGO za evropske integracije i međunarodnu saradnju, i Srđan Kozlina, zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice.

Tokom dva dana skupa posvećenog značaju uloge lokalnih vlasti u procesu integracija govorili su predstavnici evropskih organizacija (AFCCRE, Savet Evrope), regionalnih organizacija (NALAS), ali i nacionalnih asocijacija lokalnih vlasti regije Zapadnog Balkana (Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Srbije). Saša Paunović, predsednik SKGO, govorio je o podršci koju Savez pruža svojim članicama kako bi uspešno funkcionisale u procesu usvajanja i primene evropskih standarda, ali i o finansijskoj podršci koja opštinama dolazi od strane EU. Pored toga, zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice, Srđan Kozlina, predstavio je zajedno sa francuskim kolegom uspešnu saradnju našeg grada i Nevera.

Skup je bio prilika da se naši predstavnici sretnu sa kolegama iz drugih asocijacija regiona, predstavnicima centralnih i lokalnih vlasti Francuske i da razmene iskustva o načinu na koji lokalne vlasti mogu doprineti bržem usvajanju evropskih standarda, a tako i konkretnom približavanju Evropskoj uniji.