Vesti

Emitovanje municipalnih obveznica


U prostorijama Stalne konferencije gradova i opština, 24. juna. 2009. godine, po prvi put u Srbiji je održana Tehnička radionica na temu: Standardni zahtevi za objavljivanje informacija u vezi emitovanja municipalnih obveznica. Radionica je organizovana od strane Ministarstva finansija Republike Srbije i Stalne konferencije gradova i opština, u saradnji sa Svetskom bankom.


Pored Gabora Peterija, izvršnog direktora kompanije LGID i Čarlsa Jokaja, gostujućeg profesora za javnu upravu i izvršnog direktora IGE Consulting Limited, koji su bili u ulogama konsultanata-fasilitatora, sastanku su pored predstavnika nekoliko gradova i opština iz Srbije prisustvovali i pomoćnica ministarke finansija, Zorica Dunović, pomoćnik generalnog sekretara SKGO za finansije, Aleksandar Bućić, generalni sekretar Komore ovlašćenih revizora, Boško Vidaković i predstavnici USAID MEGA programa.


Finansijska kriza i restriktivni budžet predviđen za 2009. godinu iniciraju potrebu za uvođenjem novog mehanizma finansiranja kapitalnih projekata na lokalnom nivou u Srbiji, kakav svakako jeste finansiranje putem emisije municipalnih obveznica. Smisao ovakvog načina finansiranja jeste u pribavljanju velikog iznosa kapitala odjednom, uz nižu kamatnu stopu u odnosu na ostale instrumente zaduživanja, pod uslovima koji su obostrano isplativi, kako za emitenta tako i za investitore.


Svrha projekta Svetske banke Tehnička podrška razvoju tržišta kapitala u Srbiji - razvoj tržišta municipalnih obveznica, u okviru koga je održana Tehnička radionica je identifikovanje i prevazilaženje problema koji ometaju emisiju municipalnih obveznica u Srbiji, kao i sakupljanje i pružanje relevantnih informacija investitorima. Ukratko, osnovni cilj je bio kreiranje nacrta modela koji bi predstavljao standarde izveštavanja neophodnih za emisiju municipalnih obveznica i sadržaj prospekta, kao dokumenta koji prati emisiju obveznica.


Učesnici radionice definisali su nekoliko uslova koje je potrebno ispuniti da bi se emisija municipalnih obveznica odvijala bez problema. Problem je u razdvajanju kapitalnih i tekućih rashoda u bilansima lokalnih samouprava u činjenici da opštine interpretiraju finansijske izveštaje prema sopstvenom nahođenju usled nedostatka odgovarajućih računovodstvenih politika, kao i u postupku konsolidacije finansijskih podataka na lokalnom nivou. Jedan od najbitnijih preduslova za emitovanje municipalnih obveznica jeste revizija finansijskih izveštaja, posebno bilansa stanja.


Pribavljanje dodatnih finansijskih sredstava zaduživanjem putem emisije municipalnih obveznica je najjeftiniji način zaduživanja i daleko jednostavniji od onog putem zaduživanja kod banaka. Razlog zbog koga je trenutno veća potražnja za bankarskim kreditima jeste da je ovakav način zaduživanja postao poznat i uobičajen gradovima i opštinama, koje smatraju da je isti najmanje rizičan način zaduživanja.


Pomoćnica ministarke finansija, Zorica Dunović, najavila je dalju saradnju sa opštinama povodom pitanja municipalnih obveznica.