Vesti

Zajednička sednica odbora SKGO za komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine

Zajednička sednica odbora SKGO za komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine održana je 25. februara 2011. godine, u popularnom izletištu Grza, kod Paraćina. Sednicom je predsedavao Radiša Milošević, predsednik opštine Batočina.

Članovi Odbora su razmotrili Predlog plana rada za 2011. godinu, koji je nakon dopune koja se odnosila na proces izrade Bele knjige lokalne samouprave jednoglasno usvojen. Nakon toga, članovima dva odbora je predstavljen Nacrt metodologije za uspostavljanje integralnog informacionog sistema u oblasti upravljanja otpadom u Jugoistočnoj Evropi, koji se razvija u okviru projekta finansiranog od strane GTZ otvorenog regionalnog fonda za komunalne usluge, a koji sprovodi SKGO u okviru NALAS mreže. Metodologija bi uskoro trebalo da uđe u fazu testiranja, tako da su članovi odbora zamoljeni da se prijave ukoliko žele da se njihove opštine uključe u pomenutu fazu projekta.

Prisutni su, takođe, imali priliku i da čuju iskustva iz Japana u vezi sa čistijom proizvodnjom. Ova iskustva im je prenela Aleksandra Đorđević iz Opštinske uprave Velikog Gradišta, koja je bila u Japanu na studijskom putovanju u okviru programa koji sprovodi Japanska razvojna agencija.

Nakon sednice održan je Forum o opasnom kućnom otpadu kao završna aktivnost u okviru programa Švedske razvojne agencije koji je sprovodila REC kancelarija u Srbiji.