Vesti

Regulatorna reforma na lokalnom nivou jača konkurentnost i privlači investitore


Beograd, Srbija, 9. mart 2011. godine - Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svetske banke, Privredna komora Srbije i Stalna konferencija gradova i opština su organizovali konferenciju "Regulatorno upravljanje u cilju stimulisanja investicija i rasta na lokalnom nivou" i na taj način obeležili uspešan završetak sprovođenja projekta unapređenja konkurentonsti na lokalnom nivou u Srbiji.

"Na konferenciji je potvrđeno da je regulatorna reforma na lokalnom nivou jedan od glavnih faktora za unapređenje konkurentosti", rekla je predstavnica IFC-a Wendy Werner. "Pojednostavljenje administrativnih procedura smanjuje troškove poslovanja i privlači investitore".

Tokom sprovođenja projekta u Srbiji, IFC je pomogao pet gradova da pojednostave administrativne procedure. Procenjeno je da će privrednici u Kruševcu, Nišu, Užicu, Vranju i Zrenjaninu moći da uštete više od 200 miliona dolara godišnje zahvaljujući smanjenju dokumentacije, naknada i vremena čekanja.

"Novembra 2010. godine, IFC je potpisala memorandum o razmevanju sa Stalnom konferencijom gradova i opština koja će savetovati lokalne vlasti širom Srbije u procesu sprovodjenja regulatorne reforme u skladu sa metodologijom IFC-a.  Naše udruženje će sada biti u prilici da pruži podršku opštinama i gradovima da unaprede poslovno okruženje , čime će se umnogome izaći u susret kompanijama u prevazilaženju administrativnih barijera za investicije", istakao je Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština.

 „Međunarodno iskustvo efikasnog poslovanja je davno pokazalo da prekomerna regulativa kao i nedovoljno zaokružen privredno pravni okvir predstavljaju direktne uzročnike slabosti privatnog sektora i  nedovoljnog priliva direktnih stranih investicija", rekla je Radmila Milivojević, specijalna savetnica predsednika Privredne komore Srbije. "U praksi se pokazalo da brzo usvanje tzv. evropskih zakona iz privredno sistemske sfere ni u kojoj meri ne utiče na njihovu efikasnu primenu ukoliko u pripremi zakonskih rešenja nisu uključeni oni na čije će se poslovanje zakoni i reflektovati -  privrednici. Kreiranje okvira stabilnog privrednog sistema nemoguće je bez njihovog učešća jer su oni ti koji znaju šta otežava poslovanje, koliki je njihov apsorpcioni kapacitet, kako i na koji način promena sistemskog okvira utiče na njihovo strateško pozicioniranje i investiranje, na razvoj tehnologija, ali i odgovoran odnos prema zaposlenima".

IFC-ev projekat za unapređenje konkurentonsti na lokalnom nivou u Srbiji su podržali Švajcarski državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) i Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA)  

O IFC-u

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupe Svetske banke, najveća je globalna razvojna institucija čije je težište privatni sektor u zemljama u razvoju. Mi stvaramo mogućnosti kako bi se smanjilo siromaštvo i unaprijedio kvalitet života, tako što osiguravamo finansijsku pomoć za razvoj poslovnih delatnosti koje će podići stopu zaposlenosti i pružiti osnovne usluge, mobilišemo kapital drugih i dajemo savetodavne usluge za osiguranje održivog razvoja. U vrijeme svetske ekonomske neizvesnosti naše nove investicije su dostigle rekordnih 18 milijardi dolara u fiskalnoj 2010. godini. Za više informacija, posetite našu web stranicu www.ifc.org.

O PKS

Privredna komora Srbije, odnosno komorski sistem Srbije u celini, zastupajući interese svojih članica,  aktivno deluju na unapređenje privrednog ambijenta u Srbiji, pružanjem podrške  razvoju preduzetništva, promovisanju privrednog prostora Srbije kao atraktivne investicione destinacije i podizanju konkurentnosti. U procesu pristupanja Srbije EU i usklađivanja domaćeg zakodavnog sistema sa tekovinama EU, od posebne važnosti je donošenje  primenljivih zakonskih rešenja. Napredak nije u broju novo usvojenih zakona u određenim oblastima, već njihova primena u praksi i formiranju institucija za njihovo efikasno sprovođenje. Za više informacija, posetite našu web stranicu www.pks.rs

O SKGO

SKGO predstavlja I zastupa interese svojih članova kroz:

  • Okupljanja, razmatranja pitanja, formulisanja i predstavljanja zajedničkih interesa lokalnih samouprava
  • Zastupanja interesa lokalnih vlasti i lobiranja kod centralnih vlasti u procesu definisanja strateških pravaca i donošenja propisa od značaja za lokalnu samoupravu
  • Saradnje i bratimljenja lokalnih vlasti na nacionalnom i međunarodnom planu
  • Informisanja članova, partnera i javnosti o svim pitanjima značajnim za lokalnu samoupravu
  • Pružanja usluga članovima kroz obuke, konsultacije i savetodavnu podršku