Vesti

Sastanak Delegacije Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti

Sastanak Delegacije Republike Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope održan je 8. marta 2011. godine, u prostorijama SKGO. Republika Srbija ima 7 članova i 7 zamenika članova Delegacije, od kojih 4 člana i 3 zamenika u Veću lokalnih vlasti (Petrovac na Mlavi, Pančevo, Kanjiža, Novi Pazar, Surdulica, Osečina, Rača) i 3 člana i 4 zamenika u Veću regiona (Beograd, Niš, Skupština APV, Beograd, Požarevac).

U uvodnom delu skupa prisutnima se obratio Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, i predstavio ulogu i značaj Kongresa kao konsultativnog tela Saveta Evrope za pitanja lokalne i regionalne demokratije, ulogu nacionalnih delegacije u radu Kongresa i njegovih radnih tela, kao i ulogu, značaj i dosadašnju saradnju Stalne konferencije sa Kongresom. Igor Vučinić, savetnik u Ministarstvu spoljnih poslova - Direkcija za OEBS i Savet Evrope, prisutne je upoznao sa načinom rada Delegacije, načinom rada Kongresa, ulogom Stalne misije Srbije pri Savetu Evrope i ponudio podršku i Ministarstva i Misije učešću Delegacije u radu Kongresa.

Sekretarka delegacije, Aleksandra Milić, predstavila je osnovne dokumente, strukturu i način rada Kongresa, njegovih komiteta i političkih grupa, zatim pravni okvir, rad i obaveze Delegacije, kao i ulogu Sekretarijata delegacije. Saradnica, Jana Jelić, prisutne je upoznala sa oblastima delovanja Kongresa, tehničkim pravilima i procedurama.

Na sastanku je izabran predsedavajući Delegacije, Željko Ožegović, član Gradskog veća grada Beograda i član Delegacije u Veću regiona, zamenik predsedavajućeg, Meho Mahmutović, gradonačelnik grada Novog Pazara i član Delegacije u Veću lokalnih vlasti, kao i sekretarka Delegacije Aleksandra Milić, pravna savetnica - SKGO.

Prisutni su diskutovali i o nastupu Delegacije na sledećem, 20. plenarnom zasedanju Kongresa, koje se održava u periodu 22-24. mart u Strazburu i o Nacrtu izveštaja o stanju lokalne i regionalne demokratije u Srbiji koji će biti na dnevnom redu Kongresa.

Za više informacija možete se obratiti sekretarki Delegacije, Aleksandri Milić , i saradnici, Jani Jelić .