Vesti

Predstavnica Srbije u Upravnom odboru ALDA

Dušica Davidović, članica gradskog veća grada Niša i zamenica člana Delegacije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, izabrana je za predstavnika Kongresa u Upravnom odboru ALDA (Asocijacija agencija lokalne demokratije).

Asocijacija je osnovana 1999. Godine, u cilju koordinacije mrežom od 13 agencija lokalne demokratije (LDA), na inicijativu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, kao program podrške za jačanje mira i lokalne demokratije, jačanje poštovanja ljudskih i manjinskih prava i dalji održivi razvoj u Jugoistočnoj Evropi. Danas ima više od 160 članova (lokalne vlasti, organizacije civilnog društva, asocijacije opština i regiona) i aktivni su u zemljama širom Evrope. Misija je fokusirana na lokalnu samoupravu i učešće građana u Evropi i u zemljama zapadnog Balkana koje su u pretpristupnoj fazi. Rad je proširen i na Istočnu Evropu, a imaju i aktivnosti u zemljama Južnog Mediterana.

U Srbiji postoje dve agencije, jedna je u Subotici, a druga u Nišu, koje su veoma aktivne. ALDA je registrovana u Strazburu, a trenutno ima Kancelariju za implementaciju projekta u prostorijama Saveta Evrope. Takođe, ima i operativnu kancelariju u Vićenci, Italija, i Biro za vezu u Briselu.

Za dodatne informacije mozete se obratiti sekretarki Delegacije Republike Srbije u Kongresu, Aleksandri Milić (aleksandra.milic@skgo.org) ili saradnici, Jani Jelić (jana.jelic@skgo.org ).