Vesti

40 najnerazvijenijih opština pred kolapsom

U prostorijama Stalne konferencije gradova i opština, 18. juna 2009. godine, održan je skup predsednika 40 najnerazvijenih opština Srbije.

Razlog hitnog okupljanja ovih opština je ekstremno teška finansijska situacija u kojoj se one nalaze, što je prouzrokovano umanjenjem transfera u apsolutnom iznosu od oko 750 miliona u 2009. godini za najnerazvijenije opštine, što će potpuno onemogućiti njihovo dalje funkcionisanje, istaknuto je na sastanku.

Rebalansom budžeta za 2009. predviđeno je da od ukupno 15 milijardi dinara, 748 miliona bude umanjeno malim i nerazvijenim opštinama. Transferi ovim lokalnim samoupravama predstavljaju najveći deo lokalnih budžeta - i do 70 procenata lokalnih budžeta. Ukupna suma od 748 miliona predstavlja relativno mali iznos za državni budžet, a može da reši pitanje funkcionisanja četvrtine srpskih opština do kraja tekuće godine, rečeno na sastanku.

Potrebno je naći način da se ovaj iznos nadomesti iz drugih izvora, kako bi lokalne samouprave uopšte mogle da obavljaju svoje osnovne funkcije prema lokalnoj zajednici i svojim građanima. Kako je rečeno, početkom jeseni ove lokalne samouprave više neće biti u mogućnosti da obezbede grejanje u školama i domovima zdravlja, transport đaka, javno osvetljenje, kao ni socijalna davanja najugroženijim kategorijama stanovnika.

Učesnici skupa zaključili su da je uspostavljanje funkcionalnog i kontinuiranog dijaloga sa premijerom, Mirkom Cvetkovićem, ministarkom finansija, Dianom Dragutinović i ministrom za ekonomiju i ravnomerni regionalni razvoj, Mlađanom Dinkićem, neophodan preduslov kako bi se našlo rešenje koje bi omogućilo funkcionisanje pomenutih opština.

Predstavnici malih i nerazvijenih opština zatražili su organizaciju sastanka koji bi se održao kod pomenutih ministara i premijera, na kojem bi predstavnici ovih opština ponudili neka od rešenja za prevazilaženje trenutne situacije. Tom prilikom, predstavnicima vlasti biće predstavljeni i predlozi koji bi mogli biti deo rešenja i za sve druge lokalne samouprave u Srbiji, a koji su već dostavljeni Vladi sa sednice Predsedništva SKGO.