Vesti

Delegacija Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, kao konsultativno telo Saveta Evrope, održao je 20. plenarno zasedanje u periodu 22-24. mart 2011. godine, u Strazburu.

Delegacija Republike Srbije u Kongresu aktivno je učestvovala na Plenarnom zasedanju, kao i na sastancima oba veća Kongresa - Veća lokalnih vlasti i Veća regiona i sastancima relevantnih komiteta.

Jedan od govornika na zasedanju 24. marta je bio Johanes Han, evropski komesar za regionalnu politiku. Na marginama zasedanja, članovi naše Delegacije su imali razgovore sa gospodinom Hanom o mogućnostima da se zemlje Zapadnog Balkana uključe u novi instrument saradnje Evropske komisije - Evropska grupacija za teritorijalnu saradnju (EGTC). Ovaj instrument omogućava zemljama članicama EU bolju prekograničnu i transnacionalnu saradnju.

Komesar Han je rekao da će ukoliko budu uključene u saradnju, zemlje Zapadnog Balkana morati da sarađuju sa dve zemlje iz Evropske unije koje bi bile u svojstvu partnera. O idejama i modalitetima, kao i o načinu saradnje informisaće Delegaciju u junu ove godine.

Delegacija Republike Srbije je na Plenarnom zasedanju učestvovala u sastavu: Željko Ožegović, šef Delegacije (član Veća, grad Beograd), Meho Mahmutović (gradonačelnik, grad Novi Pazar), Mihalj Njilaš (predsednik, opština Kanjiža), Radiša Dragojević (predsednik, opština Petrovac na Mlavi), Dušica Davidović (član Veća, grad Niš), Siniša Lazić (poslanik, Skupština APV), Novica Tončev (predsednik, opština Surdulica) i Aleksandra Milić, sekretar Delegacije (Stalna konferencija gradova i opština).