Vesti

Početak evropskog proleća

Redovno prolećno zasedanje generalnih sekretara Saveta evropskih opština i regija (CEMR), na poziv Stalne konferencije gradova i opština, održano je u Beogradu 7. i 8. aprila 2011. godine.

Ovo značajno okupljanje bilo je usmereno ka otvorenom dijalogu o načinu poboljšanja položaja lokalnih vlasti i unapređenju rada na način da odgovara potrebama građana. Sastanak na kome je domaćin bio Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO je bio posvećen i funkcionisanju CEMR-a, strategijama i načinu na koji ova organizacija sprovodi svoje politike.

Otvarajući ovaj značajan skup Saša Paunović, predsednik SKGO je naveo kao jedan od glavnih prioriteta Srbije punu posvećenost ulasku u Evropsku uniju i dobijanje statusa zemlje kandidata za članstvo do kraja ove godine. „Članstvo naše zemlje, lokalnih vlasti i saveza gradova i opština u međunarodnim mrežama, asocijacijama i institucijama među kojima je i CEMR, za nas predstavlja nezamenljiv resurs, a iskustva drugih zemalja sa kojima u ovim organizacijama ostvarujemo direktne i neposredne kontakte dragocena su u našim nastojanjima da postanemo punopravni član evropske porodice", izjavio je Paunović i dodao „Uveren sam da se u svim zemljama članicama CEMR odnos između centralnog i lokalnog nivoa ogleda u uspostavljanju prirodnog partnerstva u vršenju vlasti i obavljanju funkcija. Redefinisanje uloga i odgovornosti je kontinuiran proces i nalazi se na visoko na lestvici prioriteta svake od naših država. Javne se uloge, kao i funkcije nadležnosti menjaju, a stvaranje moderne lokalne uprave, njen poboljšani položaj i nezavisnost uz poštovanje principa demokratije trebalo bi da bude na dnevnom redu svih zemalja".

CEMR je najveća i najuticajnija organizacija lokalnih i regionalnih vlasti u Evropi, čiji članovi su nacionalne asocijacije gradova, opština i regiona iz 39 zemalja. Preko 50 ovih asocijacija - članica CEMR, zajedno predstavljaju oko 100 000 lokalnih i regionalnih vlasti evropskih zemalja. CEMR radi na promovisanju ujedinjene Evrope, zasnovane na lokalnoj i regionalnoj samoupravi i demokratiji. Da bi se taj cilj ostvario, CEMR nastoji da oblikuje budućnost Evrope unapređenjem doprinosa sa lokalnog i regionalnog nivoa kako bi se ostvario uticaj na evropsko zakonodavstvo i politiku. Aktivnosti CEMR usmerene su ka regionalnoj politici, saobraćaju, pitanjima životne sredine, jednakih  mogućnosti, dobrog upravljanja. CEMR nastoji da utiče na pripremu evropskih zakona kako bi se obezbedilo da se imaju u vidu interesi lokalnih i regionalnih vlasti već od samog početka procesa izrade evropskog zakonodavstva. Sadašnji, nedavno izabrani predsednik CEMR je Volfgang Šuster, gradonačelnik Štutgarta.

Na skupu u Beogradu učestvovali su predstavnici asocijacija lokalnih vlasti iz Nemačke, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kipra, Hrvatske, Danske, Španije, Estonije, Finske, Francuske, Islanda, Italije, Letonije, Litvanije, Crne Gore, Norveške, Holandije, Poljske, Velike Britanije, Slovačke, Slovenije, Švedske, Češke Republike, Turske, Srbije, Grada Kadiza iz Španije i predstavnici Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope (NALAS).   

Stalna konferencija gradova i opština je, odlukom Skupštine SKGO, koja je održana decembra 2007. godine, postala punopravni član ove organizacije. U radu Političkog komiteta CEMR Stalnu konferenciju gradova i opština predstavljaju gradovi Niš i Pančevo i beogradske opštine Vračar i Novi Beograd.