Vesti

Javna etika na lokalnom nivou u Srbiji

Stalna konferencija gradova i opština je u saradnji sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), organizovala konferenciju „Javna etika na lokalnom nivou u Srbiji", 12. aprila 2011. godine, u maloj sali Doma Narodne skupštine Republike Srbije. Konferenciji su prisustvovali preko 100 učesnika, iz 38 gradova i opština, predstavnici OEBS, USAID, Saveta Evrope, Narodne skupštine Republike Srbije, Transparentost Srbije, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, UNDP.

Ovom prilikom predstavljeni su mehanizmi borbe protiv korupcije na lokalnom nivou, važnost etike u okviru dobrog upravljanja, kao i Etički kodeks za lokalne funkcionere u Srbiji. Iskustva primene Etičkog kodeksa na lokalnom nivou predstavljena su od strane radnih tela iz Užica, Zrenjanina i Niša. Takođe, ovom prilikom predstavljena su iskustva i model Velike Britanije kao i dobra praksa primene Etičkog kodeksa članica Saveta Evrope. Konferencija je bila prilika za razmenu mišljenja o ulozi lokalnog nivoa vlasti u primeni etičkih standarda, kao i mehanizmima poboljšanja poverenja građana u lokalne vlasti Srbije.

Ispred Narodne skupštine Republike Srbije, prisutne je pozdravio Mladen Mladenović, zamenik sekretara Narodne skupštine. Gospodin Mladenović je rekao da Etički kodeks predstavlja princip sprovođenja društvenih principa i načela. Daiana Faloni, direktorka Odeljenja za demokratizaciju, Misije OEBS u Srbiji je naglasila da je etika esencija demokratije i da je njena primena pogotovu značajna na lokalnom nivou jer je i vidljivija građanima. Takođe je istakla bitnu ulogu radnih tela za praćenje primene Etičkog kodeksa na lokalnom nivou kao dobar primer implementacije etike.

Obraćajući se prisutnima, Zorana Marković, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije je istakla važnost saradnje Odbora za praćenje primene etičkog kodeksa sa Agencijom za borbu protiv korupcije, pogotovu u onim oblastima u kojima je prema Zakonu Agencija u obavezi da prikuplja podake ili prati postupanje izabranih, imenovanih ili postavljenih lica u lokalnoj samoupravi. Gospođa Marković je rekla da smo od 2001. godine napredovali u zakonodavnom i institucionalnom smislu kada govorimo o transparentnosti rada javnih službi, borbi protiv korupcije, etici i ljudskim pravima, sa osnivanjem Agencije, Zaštitnik građana, Poverenik za informacije od javnog značaja. Ovom prilikom, gospođa Marković je podsetila zakonsku obavezu donošenja planova integriteta od strane državnih organa, organa teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, javnih službi i preduzeća. Planovi integriteta treba da sadrže mere pravne i praktične prirode kojima se sprečavaju i otklanjaju mogućnosti za nastanak i razvoj korupcije. Agencija prati donošenje i sprovođenje tih planova integriteta.

Generalni sekretar SKGO, Đorđe Staničić je napomenuo da SKGO već deset godina aktivno radi u oblasti uspostavljanja Etičkog kodeksa u gradovima i opštinama u Srbiji i u ovome je Srbija među prvim zemljama u regionu i Evropi kada je reč o uspostavljanju sistema praćenja i primene usvojenih odredbi etičkog ponašanja lokalnih funkcionera. Etički kodeks ponašanja lokalnih funkcionera je usvojilo 153 gradova i opština, a za sada ima 26 registrovanih radnih tela za praćenje primene Etičkog kodeksa.

ZAKLJUČCI I PREPORUKE SA KONFERENCIJE:

  • Neophodno je osnažiti vezu postojećih radnih tela sa nezavisnim institucijama na nacionalnom nivou koja su već izgradila ugled, uticaj, značaj i autoritet. Mreže nezavisnih institucija na svim nivoima bi pomogle da se obezbedi neophodni autoritet zajedničkim preporukama, mišljenjima i stavovima i postepeno obezbedi neophodni autoritet i lokalnim nezavisnim institucijama koje promovišu načela dobre uprave.
  • Povećati broj gradova i opština koji osnivaju Radna tela za praćenje etičkog kodeksa
  • Članovi Radnih tela za praćenje primene etičkog kodeksa mogu da budu nosioci aktivnosti na izradi Plana integriteta za lokalnu samoupravu kao celinu, na osnovu modela koji će pripremiti radna grupa u okviru Agencije za borbu protiv korupcije. Radna tela bi izradu planova integriteta trebalo da sprovedu u saradnji sa drugim stručnim kontrolnim telima u lokalnoj samoupravi (budžetska kontrola i revizija, građanski branilac, javni pravobranilac).
  • Odbori za praćenje primene etičkog kodeksa bi trebalo da budu zaduženi za saradnju sa Agencijom za borbu protiv korupcije i u svim drugim oblastima u kojima je prema Zakonu Agencija u obavezi da prikuplja podake ili prati postupanje izabranih, imenovanih ili postavljenih lica u lokalnoj samoupravi (registri funckionera, imovinske karte itd).
  • Uskladiti Etički kodeks sa novousvojenim zakonima kao što su Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, Zakon o lokalnoj samoupravi.
  • Radna tela za etički kodeks su dobar primer kada govorimo o napretku u oblasitma transparetne, javne i dobre uprave
  • Lokalne samouprave bi trebale da izdvoje određena sredstva iz budžeta za nesmetan rad radnih tela
  • Izmeniti procedure na lokalnom nivou u okviru Statuta o nesmenjivosti radnih tela za praćenje Etičkog kodeksa
  • Usvojiti predlog da ovlašćeni predlagači članova radnih tela za praćenje primene Etičkog kodeksa budu sem lokalnih odbornika i građani i predstavnici medija
  • Bitno da za članove radnog tela budu birane osobe prepoznatljive po ličnom integritetu sa odgovarajućim znanjem na temu sprovođenja Etičkog kodeksa
  • Preporuka modela mešovitog radnog tela, drugim rečima da sem predstavnika građana članovi radnog tela budu i odbornici iz redova pozicije i opozicije
  • Ne treba zaboraviti da su finalni korisnici dobre uprave i etičkog ponašanja funkcionera građani