Vesti

Predstavljeni Zakon o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i zgradnji i Modeli lokalnih akata za sprovođenje legalizacije

U petak, 29. aprila 2011. godine u prostorijama Narodne Banke Srbije u Beogradu, Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja predstavilo je novi Zakon o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji. Na prezentaciju su bili pozvani predstavnici svih gradova i opština u Srbiji, a pozivu se odazvalo oko 130 gradova i opština. Osim ministra Dulića, prisutnima su se obratili i predsednik Stalne konferencije gradova i opština, predsednik opštine Paraćin, Saša Paunović, kao i gradonačelnici Niša i Novog Sada. Kao što je bilo očekivano, na skupu je najviše reči bilo o legalizaciji. U stručnom delu skupa na pitanja prisutnih odgovarala je pomoćnica ministra, gospođa Aleksandra Damnjanović.

Vrednost nelegalne gradnje u Srbiji, a koja ne može da se stavi u promet, procenjena je na 10 milijardi evra, istakao je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić na predstavljanju Izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji. On je pozvao sve gradove i opštine da što pre započnu proces legalizacije po izmenjenom Zakonu o planiranju i izgradnji, kako bi se omogućilo da se ta imovina stavi u promet. On je ukazao da će tačan broj nelegalnih objekata u Srbiji biti poznat tek nakon završetka legalizacije, ali da je lokalnim samoupravama do sada prijavljeno skoro 700.000 objekata za legalizaciju, kao i da je sa objektima u vlasništvu države taj broj mnogo veći.

Prvi korak za otpočinjanje procesa legalizacije u skladu sa izmenjenim Zakonom je donošenje adekvatnih Odluka na skupštinama opština i gradova. O modelu legalizacije po kome opština ili grad pribavljaju deo neophodne dokumentacije u ime i za račun građana govorio je predsednik SKGO, Saša Paunović. On je predstavio modele lokalnih akata koje je SKGO pripremila za sprovođenje legalizacije na lokalnom nivou, a koji će najpre biti testirani u opštini Paraćin.

Modeli lokalnih akata za sprovođenje legalizacije u skladu sa članom 78 Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, mogu se preuzeti sa internet prezentacije SKGO. SKGO je pripremila model akcionog plana za sprovođenje legalizacije, model skupštinske odluke o pribavljanju dokumentacije kao i modele ugovora koji se mogu ponuditi zainteresovanim građanima. Svaka lokalna uprava može ove modele prilagoditi lokalnim prilikama, određujući drugačiji način otplate, vidove obezbeđenja plaćanja i slično.

Modeli akata: