Vesti

Seminar o upravljanju otpadom

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Institut za nuklearne nauke - Vinča, uz podršku Ujedinjenih gradova Francuske i Odeljenja za saradnju i kulturu Ambasade Francuske, a pod pokroviteljstvom ministarstava nadležnih za životnu sredinu Srbije i Francuske, organizovala je Seminar o upravljanju otpadom koji je održan u Beogradu, Sava Centar 17. i 18. juna 2009. godine.

Seminaru su prisustvovali predstavnici srpskih gradova i opština, predstavnici francuskih lokalnih vlasti, nadležna ministarstva iz Srbije, stručnjaci u oblasti upravljanja otpadom iz Francuske, kao i određeni broj istraživača iz Jugoistočne Evrope.

Seminar je otvorio Dorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, koji je pozdravio učesnike i istakao da će prisutni kroz različite teme imati priliku da se upoznaju sa konkretnim i mogućim rešenjima koja se odnose na problem upravljanja otpadom, a za Srbiju je otvaranje ovog pitanja veoma bitno u cilju približavanja srpskih normi i prakse postojećim normama i standardima u Evropskoj uniji. Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja, rekao da Srbija predstavlja važan subjekt u oblasti zaštite životne sredine, da je regulativa doneta ali da su problemi ogromni kada je u pitanju upravljanje otpadom u Srbiji, i izrazio nadu da ovaj skup može dati inpute za izradu podzakonskih akata. Ukazujući na značaj koji upravljanje otpadom ima na lokalnom nivou, Žan-Fransoa Teral, ambasador Francuske u Srbiji, istakao je da Francuska podržava odlučan put Srbije u preuzimanju evropskih tekovina i nastavku bilateralne saradnje sa Francuskom. Imajući u vidu da Evropska komisija finansira različite programe koji se odnose na upravljanje otpadom na lokalnom nivou, Pjer Dibman, drugi sekretar Delegacije Evropske komisije u Srbiji, posebno je naglasio da je veoma važno slediti princip “Misli globalno radi lokalno”, ističući društveni aspekt ovog problema i moguće načine odlaganja otpada. Alan Fremon, zamenik gradonačelnika grada Never i predsednik srpske grupe Ujedinjenih gradova Francuske, posebno je istakao da je Srbija kičmeni stub ovog regiona i da se principi delovanja jedinica lokalne samouprave ogledaju u pravilnom definisanju geografskih ciljeva, organizovanijeg rada lokalne samouprave i jačanju decentralizovane saradnje.
Prvog dana seminara, u okviru teme “Novi zakonodavni okvir Republike Srbije“, Radmila Šerović, šef Odseka za upravljanje komunalnim i posebnim tokovima otpada iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, predstavila je nov Zakon o upravljanju otpadom i Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu, posebno ističući nadležnosti jedinica lokalne samouprave u skladu sa ovim zakonima. U okviru panela “Lokalne vlasti i upravljanje otpadom u Francuskoj” učesnici seminara imali su priliku da se upoznaju sa kratkom istorijom Francuske u kontekstu upravljanja otpadom i primerom grada Nevera sa ovlašćenjima i postojećim instalacijama namenjenim upravljanju otpadom. Poslednji panel prvog dana seminara bio je posvećen “Tehnikama za obradu otpada – uporedni pristup“, u okviru koga je predstavljen projekat regionalizacije upravljanja otpadom u Srbiji, kao i rešenja koja nude francuska preduzeća lokalnim vlastima.

Drugi dan seminara započeo je prezentacijom evropskog zakonodavstva i normi u kontekstu upravljanja otpadom, a u okviru panela “Javno-privatno partnerstvo u Srbiji” predstavljene su karakteristike strukture nekih javno privatnih partnerstava u oblasti upavljanja čvrstim otpadom u Srbiji. Panel “Prevencija otpada, edukacija i podizanje svesti građana” imao je za cilj da kroz prezentacije obrazovnih projekata pokaže na koji način i kojim sredstvima se može uticati na podizanje svesti građana o zaštiti životne sredine. Prezentacija inovativnih tehnika u upravljanju otpadom sa posebnim osvrtom na grad Lion i prezentacija inovativne usluge za smanjenje otpada i povećanje reciklaže predstavljene su u okviru poslednjeg panela “Inovativne tehnike i usluge“.

Seminar su zatvorili Radiša Milošević, predsednik opštine Batočina i predsednik Odbora za zaštitu životne sredine SKGO, Žan-Lui Testju, zamenik gradonačelnika Suren i potpredsednik Ujedinjenih gradova Francuske i Korina Koman, savetnik za saradnju i kulturu, Ambasada Francuske u Srbiji.