Vesti

Savetovanje - Uspostavljanje i razvoj interne finansijske kontrole

Republika Srbija u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu i propratnim pravilnicima, uspostavlja i razvija sveobuhvatan i efikasan sistem interne finansijske kontrole u javnom sektoru. Cilj razvijanja takvog sistema je dobro upravljanje i zaštita javnih sredstava, kako bi se državama u procesu pridruživanja Evropskoj uniji pružila pomoć u razumevanju i primeni dobro razvijenih i efektivnih sistema interne kontrole.

Stalna konferencija gradova i opština - Savez gradova i opština Srbije, prepoznala je potrebu da se ova nedovoljno obrađivana oblast predstavi gradonačelnicima/predsednicima opština, odnosno načelnicima lokalnih administracija. U skladu s tim, Savetodavni centar SKGO je krajem maja organizovao savetovanje na temu „Uspostavljanje i razvoj interne finansijske kontrole", sa namerom da se odgovornim licima u opštinama i gradovima pomogne u razvijanju sistema dobrog upravljanja i zaštite javnih sredstava.

Novina u organizaciji skupa je u tome što su učesnici - članice SKGO, sami pokrili troškove ovog savetovanja, s tim da je visina kotizacije utvrđena samo u cilju pokrivanja troškova organizacije. 

U narednoj fazi, Savetodavni centar će ovakve usluge nuditi i javnim preduzećima čiji je osnivač grad/opština, kao i drugim nevladinim organizacijama. Visina kotizacije će biti određena u skladu sa mogućnostima gradova i opština u tom trenutku, kao i aktuelnim kretanjima na tržištu.

Darko Drndić
Menadžer Savetodavnog centra