Vesti

Zasedanje Radne grupe za Zapadni Balkan održano u Kragujevcu

Zasedanje Radne grupe za Zapadni Balkan Komiteta regiona Evropske unije održano je 24. maja u Kragujevcu. Osim članova radne grupe iz Velike Britanije, Francuske, Italije, Belgije i Bugarske, sastanku su prisustvovali i predstavnici 24 lokalne samouprave iz cele Srbije, Stalne konferencije gradova i opština, Izvršnog veća Vojvodine i kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju. Radna grupa za zapadni Balkan, koja je organ Evropske unije, uglavnom deluje na nivou eksperata država članica, ali se sastaje i na političkom nivou, sa zadatkom da prati stanje i daje predloge kako EU da se postavi prema regionu Zapadnog Balkana. Dogovori i zaključci sa sastanaka Radne grupe u Kragujevcu, u velikoj meri će odrediti kasnije zaključke Saveta Evropske unije, koji su bitni za region.

Skup je predvodio predsednik Radne grupe, doktor Franc Šausberger, koji je rekao da Evropa pozdravlja napore Srbije u procesu decentralizacije i ohrabrio vlast da intenzivira prevazilaženje regionalnih razlika. "Mislim da je decentralizacija vrlo važan proces pre svega zbog toga što lokalne samouprave moraju da budu uključene u sve važne nacionalne procese, kakav je i proces integracija vaše zemlje u Evropsku uniju. Mnoge važne teme se upravo rešavaju na nivou lokalne zajednice, i da vas podsetim da se skoro 70 odsto svih važnih propisa Evropske unije upravo sprovodi na nivou lokalnih samouprava", naglasio je dr Franc Šausberger, predsedavajući Radne grupe za zapadni Balkan Komiteta regiona.

Dosadašnji odnos lokalnih samouprava u Srbiji i Komiteta evropskih regiona, kroz radnu grupu za Zapadni Balkan, omogućava uspostavljanje direktnih kontakata sa evropskim institucijama i uključivanje u projekte koji će gradovima i opštinama pomoći u procesu evropskih integracija Srbije.