Vesti

Evropska iskustva u oblasti turizma

Predstavnici jedinica lokalne samouprave (Sokobanja, Alibunar, Subotica i Vranje), u periodu 20-22. jun 2011. godine, učestvovaće u Briselu na seminaru na temu "Turizam", koji organizuje Taeks (TAIEX) odeljenje Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje i evropsku susedsku politiku. Cilj seminara je  upoznavanje predstavnika lokalne samouprave sa evropskom politikom u oblasti turizma, radom institucija EU, načinom odlučivanja, kao i razmena iskustva i povezivanje. Svaki od učesnika će održati kratku prezentaciju o stanju turizma u svom gradu/opštini.

Ovo je treći poziv za gradove i opštine u Srbiji koji je, posredstvom Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, uputilo Taeks odeljenje. U prethodnom periodu održani su seminari na teme: Sistem lokalne samouprave i Stručno usavršavanje i doživotno učenje. Na ovim seminarima su učestvovali predstavnici Paraćina, Novog Pazara, Kanjiže, Palilule (Niš), Uba, Pirota i Valjeva.

Taeks program je specijalan instrument pružanja kratkoročne pomoći EU novim državama članicama EU, zemljama kandidatima za članstvo u EU i zemljama Zapadnog Balkana kod usklađivanja domaćih propisa sa pravnim tekovinama EU, kao i njihovog sprovođenja.

Uloga Taeksa je posredovanje između eksperata koji pružaju direktnu pomoć i korisnika kojima je pomoć potrebna. Eksperti koji učestvuju u programu Taeks mogu biti isključivo iz zemalja članica Evropske unije. To su najčešće predstavnici administracija država članica EU, institucija EU, ali mogu biti i sa pojedinih univerziteta i iz privatnog sektora.

Za dodatne informacije možete kontaktirati Aleksandru Milić, šeficu Službe za evropske integracije i međunarodnu saradnju (aleksandra.milic@skgo.org).