Vesti

Korak dalje ka održivom razvoju

Seminar na temu „Održivi razvoj u gradovima i opštinama u Srbiji-korak dalje“ održan je 17. juna 2009. godine. Ovaj događaj je organizovan sa ciljem predstavljanja rezultata i dostignuća, predstavljanja novih izazova i mogućih vidova saradnje, kao i upoznavanja gradova i opština sa radom mreže „Koalicija LA21“.

Organizovanje seminara je deo projekta „Održivi razvoj u gradovima i opštinama u Srbiji 2007-2009“ koji finansira Ministarstvo inostranih poslova Norveške. Saradnja SKGO i Asocijacije lokalnih i regionalnih vlasti Norveške na polju održivog razvoja započela je 2004. godine. Jednu od važnih aktivnosti celokupne saradnje predstavljalo je formiranje i jačanje mreže gradova i opština koje su izradile ili su u procesu izrade lokalnih strategija održivog razvoja, kroz „Koaliciju LA21“. Kako je 2009. godine, projekat ušao u završnu fazu pružanja podrške stranih partnera, „Koalicija LA21“ treba da nastavi sa radom, proširenjem delokruga delovanja i broja članica same mreže.

Na seminaru je istaknuta važna uloga SKGO u promovisanju lokalnog održivog razvoja kroz zastupanje i generisanje interesa jedinica lokalnih samouprava pred organima centralne vlasti, pre svega u realizaciji Nacionalne strategije održivog razvoja, kao i za jačanje kapaciteta jedinica lokalnih samouprava za lokalni održivi razvoj. Jačanje kapaciteta je od velikog značaja budući da predstavlja deo jedinstvenog procesa sveukupnih reformi društva, a u funkciji približavanja i priključivanja Srbije EU. U tom kontekstu lokalna samouprava u Srbiji mora na vreme sagledati svoje kapacitete i stvoriti mogućnost za absorbovanje instrumenata i legislative EU u oblasti održivog razvoja.

Razvijanje partnerstva za održivi razvoj između lokalnog i nacionalnog nivoa, i svih drugih relevatnih aktera u Srbiji ima ključnu ulogu u uspešnoj implementaciji Nacionalne strategije održivog razvoja i Akcionog plana, a SKGO je prepoznata kao deo procesa sprovođenja Nacionalne strategije održivog razvoja i Akcionog plana kroz koju će se obezbediti uključivanje svih jedinica lokalnih samouprava u rad na implementaciji ovih dokumenata.

Mreža „Koalicija LA21“ koja postoji od 2005. godine, a broji 19 članica, će nastaviti da deluje u okviru SKGO i u bliskoj vezi sa njenim resornim odborima i drugim organima. Sve inicijative koje budu pokrenute u okviru mreže će biti realizovane i ostvarene kroz delovanje posebnih radnih tela „Koalicije LA21“, odnosno kroz rad radnih grupa na konkretnim projektima i/ili idejama. Lansiranjem što većeg broja zajedničkih projekata, odnosno projekata koji teže ka istom cilju, mreža „Koalicija LA21“ može da radi paralelno na svom osnaživanju, ali i na stimulisanju drugih lokalnih zajednica da joj se pridruže.

Na kraju seminara, lokalne samouprave su pozvane da pristupe izradi LA21, i da se uključe u rad „Koalicije LA“ radi lakšeg i efikasnijeg sprovođenja prioriteta i ciljeva LA“, razmene informacija, iskustava i primera dobre prakse.